Amenajare living cu bucătărie open space – Idei practice și moderne

Amenajare living cu bucătărie open space – Idei practice și moderne
General 16/09/2022

O bucătărie open space a devenit o variantă tot mai dorită a unei locuințe moderne, grație luminii, senzației de spațialitate și designului versatil. Este o abordare modernă și poate fi avantajoasă din multe puncte de vedere. Dacă îți dorești un astfel de spațiu, ghidul oferit de articolul nostru este exact ce îți trebuie.

Citește mai departe și descoperă cum să-ți amenajezi livingul cu bucătărie open space, astfel încât să te poți bucura la maximum de întreg spațiul, ce greșeli să eviți și care sunt avantajele și dezavantajele.

Cuprins

1. Cum să amenajaezi un living cu bucătărie open space - idei de pus în practică pentru apartament sau casă

2. Tipurile de bucătării open space pe care le poți amenaja

3. Stilul de amenajare pentru sufrageria cu bucătărie open space

4. Greșeli de evitat în amenajarea livingului cu bucătărie open space

5. Avantajele și dezavantajele amenajării ueni bucătării open space

1. Cum să amenajezi un living cu bucătărie open space - idei de pus în practică pentru apartament sau casă

Primul lucru la care trebuie să te gândești când vrei să amenajezi un living cu bucătărie open space este spațiul. O astfel de amenajare depinde foarte mult de suprafața pe care o ai la dispoziție. Astfel, pentru început, trebuie să știi că această misiune capătă alte valențe când vine vorba despre un apartament sau o casă.

În cazul în care ai un apartament, optarea pentru un living cu bucătărie open space poate să contribuie mult la maximizarea spațiului, dacă amenajarea este efectuată corespunzător. Dacă ai grijă ca toate elementele din încăpere să fie în armonie, vei crea un spațiu ideal atât pentru gătit, servirea meselor și pentru primirea musafirilor. Pentru început, trebuie să studiezi bine spațiul sau să ceri și părerea unui specialist. Într-un apartament, o abordare creativă și ingenioasă va fi mereu cheia succesului. O variantă recomandată este bucătăria open space pe perete.

Atunci când discutăm despre o casă și avem la dispoziție o suprafață mult mai mare pentru living și bucătărie, putem să ajustăm totul în funcție de preferințele personale. Dacă ai o locuință încăpătoare, încearcă să îți faci un plan și să alegi tipul de bucătărie care s-ar încadra cel mai bine. Trebuie să-ți faciliteze accesul și să ofere o perspectivă mult mai bună întregii încăperi. O bucătărie cu insulă ar fi ideală într-un astfel de spațiu datorită facilităților pe care le prezintă.

Este important să păstrezi echilibrul între zona bucătăriei și zona de living. Deși spațiul se prezintă ca fiind open space, este indicat să faci o delimitare concretă între cele două. Conform specialiștilor în design interior, o astfel de delimitare poate fi realizată cu ajutorul unei insule sau peninsule atunci când dispui de spațiu. În cazul locuințelor mai mici însă, delimitarea poate fi făcută cu ajutorul unor covorașe, a unui perete decorativ sau a unui element de mobilier, precum o canapea.

2. Tipurile de bucătării open space pe care le poți amenaja

Atunci când vrei să amenajezi o bucătărie open space, trebuie să fii informat asupra variantelor pe care le ai la dispoziție. Tipul de bucătărie se alege în funcție de spațiu, preferințe și restul amenajării. Printre cele mai des întâlnite tipuri de bucătării open space se numără:

Bucătăria open space cu insulă

Această variantă este preferată și adoptată de multe persoane. Nu este recomandată dacă nu dispui de mult spațiu. Cel mai bine se potrivește în casele spațioase, unde există destul loc pentru a nu aglomera încăperea.

Bucătăria tip open space cu insulă se caracterizează în principal printr-o suprafață extinsă pentru desfășurarea activităților. În funcție de cum este proiectată, aceasta poate include spații de depozitare care să te ajute să menții lucrurile la locul lor și bucătăria organizată. Blatul de bucătărie ales trebuie să fie de calitate în cazul în care îți dorești să te bucuri de el o perioadă lungă de timp.

Insula se amplasează în fața peretelui cu mobila de bucătărie la o distanță care să permită cu ușurință mișcarea. Poți opta pentru fixarea chiuvetei fie la perete, fie pe insulă, ținând cont de cât de practic este. Un alt aspect la care trebuie să fii atent dacă optezi pentru acest tip de bucătărie este înălțimea insulei. Dacă aceasta este destul de spațioasă, poate servi fără probleme drept masă de dining.

Bucătăria open space pe perete

Este cel mai des întâlnită în apartamente și locuințe cu suprafață redusă. În funcție de spațiul disponibil, aceasta se poate monta pe un perete sau pe doi. Atunci când vrei să implementezi un astfel de mobilier de perete, este important să ai grijă la materiale. Blatul trebuie fixat și izolat. Mobilierul trebuie poziționat sub și deasupra blatului, astfel încât să poți încorpora și electrocasnicele și să ai loc pentru depozitarea lucrurilor.

Dacă livingul nu este foarte mare, este necesar să asiguri suficient spațiu de trecere între canapea și zona bucătăriei. În cazul în care te extinzi pe doi pereți, ai grijă să delimitezi echilibrat și practic bucătăria de living.

Bucătărie open space G

Un spațiu amenajat pentru bucătărie în formă de G se caracterizează prin dispunerea a trei corpuri pe 3 laturi ale bucătăriei și o latură închisă parțial. Poate fi destul de compact, dar poate reprezenta soluția pentru ce ai nevoie. Ai suficient spațiu la dispoziție pentru a găti și depozita lucruri esențiale, care nu ar trebui să lipsească dintr-o bucătărie.

3. Stilul de amenajare pentru sufrageria cu bucătărie open space

Un aspect extrem de important îl reprezintă stilul de amenajare. Dacă îți dorești un living și o bucătărie modernă, atunci trebuie să ții cont de mai mulți factori:

- Materiale

Vezi care sunt cele mai recomandate materiale pentru o bucătărie open-space, dar și pentru livingul care intră în contact direct cu aceasta. Printre cele mai populare se numără palul melaminat sau MDF-ul. De asemenea, dacă știi că petreci mult timp în bucătărie, ai grijă să dispui de elemente care să te ajute să scapi de aburi și de mirosuri.

- Mobilier

Alege cu grijă piesele de mobilier și dimensiunile acestora, materialele din care sunt realizate, funcționalitatea fiecăreia și paleta de culori. Integrează armonios livingul cu bucătăria. Toate elementele de mobilier trebuie să se îmbine pentru a crea o atmosfera plăcută și relaxantă, unde să îți poți petrece timpul cu cei dragi. Pe lângă canapea, în acest cadru pot fi integrate etajare, dulapuri, televizorul, covor, draperii, perdele și decorațiuni.

În ceea ce privește bucătăria open space, ai nevoie de un set de dulapuri de perete. Acestea trebuie să se potrivească în spațiul disponibil. Mai ai nevoie de un blat, chiuvetă, masă, scaune și accesorii de bucătărie de calitate precum coloane sau scurgătoare de vase. De asemenea, nu uita de electrocasnicele esențiale și încearcă pe cât de mult posibil să le încadrezi în mobila de bucătărie. Astfel te vei bucura de spațiu într-un mod practic și eficient.

- Culori

Paleta cromatică este fel de importantă. Decoruri închise sau deschise, uni, lucioase sau texturi de lemn, trebuie să se potrivească între ele și să aiba un efect cromatic armonios. Poți opta pentru pereți albi sau în nuanțe neutre și integra piese de mobilier care să creeze contrast. De asemenea, în funcție de stilul ales, poți integra accesorii care să ofere o notă de eleganță interiorului, precum mânere din zamac sau zamac cu ceramică.

4. Greșeli de evitat în amenajarea livingului cu bucătărie open space

Nu omite niciodată pașii esențiali ai unui proiect. Astfel vei evita cât mai multe obstacole care pot apărea în timpul desfășurării procesului:

- Lipsa unui plan – Să începi o amenajare atât de complexă fără un plan bine pus la punct nu este o idee bună. Mai întâi documentează-te, conturează o schiță cu toți pașii care trebuie urmați și apoi poți începe.

- Stabilirea bugetului –Stabilește un interval de buget de la bun început astfel îți va fi mult mai ușor să gestionezi întregul proiect.

- Documentarea – Informează-te, cere sfaturi de la persoane care au cunoștințe și experiență în design de interior, consultă site-uri de specialitate și schițează-ți pe baza lor cele mai importante idei.

5. Avantajele și dezavantajele amenajării ueni bucătării open space

Ca orice amenajare, livingul cu bucătărie open space prezintă o serie de avantaje și dezavantaje. În cazul acestei amenajări, te vei bucura de mai multe aspecte pozitive, precum:

- Senzația de spațialitate – Lipsa pereților dintre bucătărie și living contribuie la amplificarea impresiei de spațialitate și creează senzația că te afli într-un spațiu extins.

- Socializarea facilă cu familia sau musafirii – Acesta este un avantaj important deoarece cadrul este mult mai apropiat și poti implica mai ușor familia în procesul de preparare sau așezare a mesei.

- Fluidizarea traficului – Atunci când ai un astfel de spațiu, nu mai ai nevoie să deschizi uși și să cari lucruri dintr-o cameră în alta, trecerea din bucătăria open space făcându-se extrem de simplu.

Printre dezavantaje se numără faptul că gătitul include mirosuri și dezordine în bucătărie, iar spațiul fiind deschis, nu există intimitate. Este nevoie să asiguri aerisirea corespunzătoare de fiecare dată când gătești un preparat cu un miros puternic. De asemenea, dacă ai musafiri, trebuie să lucrezi cât mai ordonat și să menții bucătăria curată.

În concluzie, amenajarea unui living cu bucătărie open space necesită documentare și timp, dar dacă te organizezi bine și ții cont de aspectele amintite mai sus, te vei putea bucura alături de cei dragi de un spațiu modern și practic.

 

Sursa foto: Pexels.com

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor