Ce este MDF-ul? – Tipuri și avantaje

Piesele de mobilier au o importanță deosebită în orice locuință, îndeplinind roluri variate, precum depozitarea diverselor produse, obținerea unui design spectaculos, a unor locuri de odihnă sau de dormit. În mod tradițional, din cele mai vechi timpuri, principalul material din care era produs mobilierul a fost lemnul, un produs cu numeroase avantaje, dar și cu dezavantaje precum prețul mare, greutatea crescută, dificultatea prelucrării etc.
Din această cauză, marii producători de mobilă au căutat alternative mai ieftine față de lemn, din acest efort apărând o serie de produse obținute prin presarea materialelor lemnoase împreună cu rășini sau un adezivi. Un produs ce s-a remarcat prin calitățile de necontestat este placa de tip MDF. În prezent materialul este preferat atât de producători, cât și de cumpărătorii de mobilier, datorită avantajelor pe care le deține comparativ cu lemnul clasic.
În articolul de mai jos vei afla ce este MDF-ul, de câte tipuri este și ce piese de mobilier pot fi fabricate din el. În plus, vei descoperi care sunt avantajele și dezavantajele sale, precum și câteva sfaturi utile în alegerea celei mai potrivite piese de mobilier din MDF.
Cuprins:
1. Ce este MDF-ul?
1.1. Tipuri de MDF utilizate în producerea de mobilier
1.2. Cum se realizează panourile din MDF?
1.3. Piese de mobilier fabricate din MDF
2. Avantajele și dezavantajele MDF-ului
2.1. Avantajele MDF
2.2. Dezavantajele MDF
3. Sfaturi pentru alegerea piesei de mobilier potrivite, fabricate din MDF
1. Ce este MDF-ul?
La mijlocul secolului al XX-lea, lemnul a început să devină un material scump de producere a mobilierului, multe dintre vechile păduri fiind defrișate și în acest scop. Astfel, au fost realizate eforturi importante în obținerea unor materiale ecologice, obținute, în special, din resturi lemnoase.
Prin cercetare fost descoperit PFL-ul, placa din fibre lemnoase, un material de densitate redusă fabricat din rumeguș presat. Deși materialul era unul foarte ieftin, totuși, el nu putea fi utilizat în producerea de mobilier având, din cauza densității scăzute, o rezistență și o durată de viață reduse. Pentru eliminarea acestor neajunsuri, a apărut o variantă mult îmbunătățită, cea a PAL-ului, cu o densitate crescută, manufacturată din fibre de lemn de esență tare, tăiate în fâșii, lipite cu ajutorul unor rășini și a unor adezivi la o presiune mare.
Materialul cunoscut sub numele de MDF (medium density fiber) a apărut în anii ‘60, în SUA, fiind preferat pentru producerea de mobilier datorită densității situate între 500 și 1000 de kg pe metru cub, a multiplelor posibilități de prelucrare și a finisajelor variate, ce puteau fi implementate.
MDF-ul este un material ecologic, deoarece la producerea lui se utilizează resturi lemnoase de esență tare, ce rămân în urma industrializării lemnului. Acestea sunt prelucrate sub forma unor fibre de diverse dimensiuni, care sunt amestecate cu diverse tipuri de adezivi. Amestecul este așezat într-o presă puternică, ce îl transformă în plăci de dimensiuni variabile. Finalizarea industrializării MDF-ului se face prin aplicarea diverselor tipuri de finisaje.
1.1. Tipuri de MDF utilizate în producerea de mobilier
Pe piață există mai multe tipuri de MDF, acestea diferențiindu-se prin dimensiuni, dar, în special, prin tipul de finisare a suprafeței lor. În privința dimensiunilor, de regulă, plăcile au o lungime de 2800 mm și o lățime de 2070 mm, iar grosimea este între 8 și 38 mm (cele mai des întâlnite sunt plăcile de 18 și 22 mm).
O altă clasificare este dată de tipul de material folosit pentru realizarea stratului superior al MDF-ului:
MDF-ul vopsit se obține prin aplicarea pe suprafața proaspătă, fină, a unui strat de grund și apoi a unui strat de email. Acest material poate fi realizat atât în varianta mată, cât și lucioasă, iar în privința culorilor există sute de opțiuni. MDF-ul vopsit rezistă extrem de bine la umiditate și la temperaturi înalte. Un alt avantaj este că, în cazul apariției unor zgârieturi, acestea pot fi reparate prin aplicarea unui nou strat de vopsea în zonele deteriorate. Ca dezavantaj poate fi menționat prețul ceva mai ridicat din cauza operațiunilor suplimentare ce au loc în vederea producerii lui.
MDF-ul înfoliat se produce prin lipirea deasupra plăcii lemnoase a unei folii din PVC. Această soluție oferă o multitudine de alegeri în ceea ce privește culoarea, textura, putându-se reproduce chiar și textura lemnului natural, în funcție de tipul de PVC utilizat. Prețul este mai mic decât variantele vopsite, dar, uneori, la colțuri pot apărea dezlipiri ale foliei de PVC.
MDF-ul melaminat este varianta cea mai puțin costisitoare, realizată prin aplicarea peste placa fibroasă a unui strat de melamină.
MDF-ul furniruit se obține prin lipirea în partea superioară a unei plăci din lemn natural subțire, ceea ce reproduce cu fidelitate materialul lemnos natural. Acest tip de MDF este cel mai scump, dar poate înlocui cu mare succes lemnul natural.
1.2. Cum se realizează panourile din MDF?
Panourile de tip MDF sunt fabricate din diferite bucăți lemnoase, în special, din lemn de esență tare. Acestea sunt prelucrate până sunt aduse la dimensiuni foarte mici. Materialul este încălzit cu ajutorul aburului, apoi se adaugă diferite tipuri de rășini care asigură adeziunea între particule. Amestecul de lemn și rășini este introdus într-un utilaj special, care îl așază sub forma unei plăci continue, ce este supusă la temperaturi de până la 230 de grade Celsius și la presiuni de până la 350 MPa.
Aceste condiții fac ca materialul să devină foarte dur și rezistent la umiditate și la factorii mecanici. Manufacturarea plăcilor se finalizează prin aplicarea acoperirii decorative, ce poate avea o gamă variată de culori și de texturi, inclusiv modele tridimensionale, care imită lemnul și chiar piatra naturală.
1.3. Piese din mobilier fabricate din MDF
Plăcile de MDF sunt întrebuințate în manufacturarea mobilierului pentru toată locuința, deoarece datorită variatelor finisaje i se poate da o suprafață utilizabilă în orice instanță. MDF-ul este folosit și pentru producerea mobilierului de baie și de bucătărie, pentru că este rezistent la umiditate, la temperaturi înalte și la șocuri mecanice.
Pentru construirea unor lambriuri ce acoperă tot peretele, MDF-ul va fi preferat pentru că materialul este disponibil în plăci de mari dimensiuni, are culori variate și, în plus, oferă o izolare acustică și termică înaltă. În ultimii ani MDF-ul a început să fie din ce în ce mai popular și în confecționarea de mobilier comercial și industrial. Atuurile sale sunt prețul scăzut și rezistența maximă.
Avantajele materialului l-au făcut perfect și în domeniul construcțiilor, fiind utilizat pentru ridicarea unor pereți despărțitori, grinzi, plafoane, chiar rame pentru uși și ferestre.
2. Avantajele și dezavantajele MDF-ului
MDF-ul prezintă o serie de avantaje vizibile, dovadă fiind proporția din ce în ce mai mare a pieselor de mobilier realizate din acesta.
2.1. Avantajele MDF-ului
Plăcile lemnoase de densitate medie au o valoare comercială sporită, deoarece îmbină prețul scăzut al lemnului aglomerat cu rezistența și posibilitatea de prelucrare a lemnului. Printre avantajele de care se pot bucura utilizatorii mobilierului din MDF se numără:
- Investiția necesară este mai scăzută față de cea a investiției pentru mobilierul din lemn solid (cu procente situate între 30 și 50% mai ieftine).
- MDF-ul este un material ecologic, obținut din bucati lemnoase, deci prin industrializarea resturilor sunt salvate zeci de mii de hectare de pădure de la tăiere.
- Materialul este foarte rezistent la umiditate, în special cel vopsit, acoperit peste tot. Și celelalte variante suportă bine umezeala datorită căntuirii ce acoperă muchia cu material ce nu permite intrarea apei.
- Materialul este extrem de variat în ceea ce privește dimensiunile (lungime, lățime și grosime), culorile și finisajele. Astfel, singura limită în acest sens este imaginația.
- Datorită modului de fabricare nu este atacat de dăunători precum cariile, ca în cazul lemnului natural. Aceeași rezistență o are și în cazul mucegaiului, care nu se dezvoltă pe suprafața sau în interiorul materialului.
- Poate fi prelucrat în diferite moduri, inclusiv prin frezare, ceea ce permite realizarea unor modele în relief. Permite crearea diferitelor modele geometrice, în funcție de utilajele folosite. În plus, există posibilitatea rotunjirii marginilor, în acest fel eliminându-se obligativitatea aplicării unui cant, ca în cazul altor tipuri de plăci aglomerate lemnoase.
- MDF-ul nu întreține focul.
- Materialul nu are defecte interne (spre diferență de lemn, care poate avea crăpături, noduri sau găuri).
- Are o durată de viață de cel puțin 2 ori mai mare decât alte tipuri de plăci fibroase lemnoase.
- Produsul nu elimină gaze periculoase în timp, putând fi întrebuințat cu succes inclusiv pentru realizarea pieselor de mobilier din dormitorul bebelușilor sau copiilor.
- Stratul superior face față cu succes radiației ultraviolete, ceea ce face ca lumina solară să nu modifice în niciun fel culoarea materialului, chiar dacă este vorba despre ani întregi de expunere.
- Datorită modului de industrializare, prin aplicarea unor presiuni foarte mari, în material nu există goluri de aer, ceea ce face ca imposibilă apariția unor crăpături sau sfărâmări.
2.2. Dezvantajele MDF-ului
MDF-ul are avantaje clare față de lemn, însă comparativ cu PAL-ul melaminat preferat de foarte multe persoane, se pot observa unele dezavantaje:
Costul de achiziție este mai mare față de cel al PAL-ului.
Greutatea este mai mare din cauza densității sporite, ceea ce face ca piesele de mobilier să fie mai greu de manipulat, atât la producerea lor, cât și la așezarea în locuințe.
MDF-ul este mai greu de reparat comparativ cu alte suprafețe, deoarece are la suprafață un strat special, care îndepărtat este greu de recondiționat.
Datorită modului în care sunt construite șuruburile nu pot fi utilizate în mod repetat în același loc, de aceea mobila din MDF nu se montează și demontează de mai multe ori.
3. Sfaturi pentru alegerea piesei de mobilier potrivite, fabricate din MDF
Este clar că MDF-ul este un material cu numeroase avantaje, ceea ce face ca mulți cumpărători să-l prefere pentru realizarea diverselor piese de mobilier. Specialiștii au câteva recomandări, în așa fel încât alegerea să fie una potrivită și să nu apară neajunsuri ulterioare.
Datorită rezistenței mari la umiditate, MDF-ul este perfect pentru realizarea mobilierului de baie și a celui de bucătărie. În ambele cazuri este recomandabilă evitarea lemnului, pentru că acesta este un material care se umflă, ceea ce va duce la un moment dat la un aspect estetic deficitar.
Deși finisajul lucios are numeroși fani, în cazul mobilei de bucătărie este recomandat cel mat, pentru că rezistă mai bine la condițiile dificile din această încăpere. Zgârieturile și loviturile vor fi mai puțin vizibile decât în cazul unei mobile lucioase.
Întreținerea mobilierului fabricat din MDF se face prin aplicarea unor soluții adecvate, cele foarte puternice putând afecta stratul superior și putând produce schimbări de culoare și de textură, care nu sunt de dorit.
Deși MDF-ul rezistă la temperaturi înalte, nu se recomandă a fi expus pentru perioade lungi de timp la o căldură foarte mare, pentru că este posibil ca stratul superior să se desprindă.
În concluzie, atât producătorii de mobilier, cât și cumpărătorii ar trebui să aleagă MDF-ul, deoarece are o serie de avantaje vizibile, de care se pot bucura din plin. Mobila de acest tip poate fi folosită în toate încăperile locuinței și chiar în spațiile comerciale și industriale.
Surse foto:
shutterstock.com
ro.pinterest.com