Montarea mânerelor pentru uși de interior în 5 pași

Mânerele ușilor reprezintă o componentă importantă a designului de interior, asigurând în același timp funcționalitatea, dar și siguranța necesare. Cu toate acestea, în timp, mânerele pot începe să arate semne de uzură sau chiar deteriorare. Când se întâmplă acest lucru, manerele trebuie reparate sau înlocuite pentru a evita potențiale pericole care țin de siguranța și accesul în interiorul casei.
Chiar dacă înlocuirea mânerelor ușii poate părea o sarcină provocatoare, în articolul nostru vei găsi cele mai rapide și eficiente metode de montaj al mânerelor pentru ușile de interior.
CUPRINS
1. Cum alegi dimensiunea potrivită a mânerelor pentru uși? Instrumente de care ai nevoie pentru montaj
2. Montajul mânerului pentru ușa de interior în 5 pași
1. Cum alegi dimensiunea potrivită a mânerelor pentru uși? Instrumente de care ai nevoie pentru montaj
Înainte de montajul propriu-zis, este foarte important să stabilești ce tip de mâner este cel potrivit. Poți alege modele din metal sau compozit, finisaje precum auriu, negru sau crom, cu forme rotunjite sau drepte.
Dacă e vorba de schimbarea unui mâner existent, trebuie să iei în considerare că e necesar să acoperi orificiile pentru șuruburi sau semnele existente de la mânerul anterior. De asemenea, este important să verifici grosimea ușii, deoarece unele mânere pot fi nepotrivite pentru uși mai groase.
În primul rând, pentru a te asigura că alegi mânerul pentru ușă potrivit, trebuie să ai măsurători exacte. Începe prin a măsura distanța dintre marginea exterioară a ușii și centrul găurii axului. Această măsurătoare este pentru partea din spate a carcasei (sau ieșirea) mânerului. În principiu, 45 mm sunt suficienți dacă dimensiunea carcasei este de 64 mm, însă există și situații în care carcasele cu dimensiuni mai mari pot necesita mai mult spațiu pentru funcționare.
Acum, este timpul să alegi un mâner nou. Fie că alegi un model asemănător care să se potrivească pe „conturul” deja trasat, fie încerci alt model, este important în această etapă să alegi un model suficient de mare să acopere orice găuri sau semne existente pe ușă de la cel anterior. Mânerele vin cu rozete separate, așadar este important să te asiguri că ai suficient spațiu de instalare pentru acestea.
Odată achiziționate noile mânere, este important să te asiguri că ai la îndemână toate sculele necesare pentru instalare și pentru fixarea corectă a zăvorului (broaștei). În plus, verificarea de două ori a dimensionării plăcii de tăiere, fixată în montantul ușii, te va asigura că zăvorul pe care îl alegi se va potrivi corect. Este posibil să trebuiască să iei în considerare achiziționarea unei noi contraplăci dacă cea din prezent este deteriorat sau observi că ușa nu se mai închide corespunzător.
Iată de ce scule vei avea nevoie:
- Șurubelniță cu vârf plat;
- Șurubelniță electrică;
- Noul mâner (cu toate componentele necesare + rozetă);
- Șuruburi potrivite;
- Bandă sau ruletă de măsurare
2. Montajul clanței pentru ușa de interior în 5 pași
PASUL 1: Îndepărtează vechiul mâner
Pentru început, deschide ușa la jumătate pentru a avea acces ușor la ambele părți, precum și la tocul ușii. Apoi, verifică cu atenție designul vechiului mâner al ușii. Dacă nu poți vedea niciun șurub în afara mânerului, cel mai probabil acestea vor fi acoperite de placa de acoperire. Folosind șurubelnița cu vârf plat, identifică crestătura de la baza sau de pe partea laterală a mânerului și introdu șurubelnița pentru a îndepărta placa cu grijă. Unele dintre capacele mânerelor ușii pot fi ușor deșurubate prin simpla rotire. Odată ce ai îndepărtat capacul, scoate șuruburile de pe placa frontală de pe fiecare parte a ușii folosind șurubelnița. Repetă acest procedeu și pe cealaltă parte a ușii și scoate restul componentelor clanței. Îndepărtează capul de bara axă de la fixarea mecanismului de blocare din interiorul ușii. Apoi, scoate șuruburile care țin în loc plăcile interioare ale mânerului și plăcile de blocare fixate în marginea ușii cu o șurubelniță electrică. La final, vei putea scoate broasca ușii și mecanismul acesteia.
PASUL 2: Introdu noua broască pe lateralul ușii
Glisează mecanismul de blocare al ușii până când placa de blocare se așează la nivelul ușii. Înșurubează apoi placa de blocare în ușă folosind două șuruburi, unul în sus și unul în jos. Asigură-te că partea netedă și înclinată sunt orientate în aceeași direcție în care ușa se va închide înainte de a o fixa. Unele broaște de uși îți vor permite să rotiți această parte, așa că verifică dacă și modelul ales permite acest lucru.
PASUL 3: Aliniază mânerul ușii cu axul
Aliniază cu mare atenție noul mâner al ușii, glisându-l pe noul ax. Noul ax va fi introdus prin gaura existentă a ușii. Asigură-te că aceasta se aliniază prin mecanismul de blocare a ușii pentru a evita o problemă de aliniament greșit.
PASUL 4: Glisează axul în orificiu și în mecanismul de blocare
Este foarte important să potrivești noul mecanism de blocare cu orificiile corespunzătoare din marginea ușii. Odată ce ai încadrat corect, este timpul să introduci axul prin orificiu pentru a ieși pe cealaltă parte a ușii.
PASUL 5: Glisează noua clanță pe ax
Acum poți atașa mânerele ușilor glisându-le în poziția corectă folosind plasamentul axului, înainte de a le înșuruba în poziție. Asigură-te că mânerul ușii funcționează inclusiv în această etapă, trăgând ușor în jos maneta. Dacă rezultatul este unul pozitiv, este timpul să plasezi plăcile de acoperire (carcasele) în poziție și să le fixezi cu ajutorul șuruburilor și a șurubelniței electrice. Această procedură trebuie repetată pe ambele părți ale ușii. La final, testează noul mâner și vezi dacă acesta funcționează corect înainte de a închide ușa.
Așadar, poți folosi acești pași simpli ori de câte ori dorești să schimbi mânerele ușilor din casa ta. Pe lângă faptul că te vor ajuta să accesezi cu ușurință orice încăpere, astfel de mânere pot personaliza designul interior al locuinței tale.