Reglare balamale mobilă: cum alegi balamalele și cum le reglezi

Reglare balamale mobilă: cum alegi balamalele și cum le reglezi
General 11/10/2022

Obiectele de mobilier din locuință au rolul de a ne ajuta să ne organizăm mai bine activitățile de zi cu zi. Pentru a putea îndeplini acest rol este important ca mobilierul să fie montat în mod corect și să fie dotat cu accesorii care să facă ușoară utilizarea sa ori de câte ori este necesar.

Un exemplu de accesoriu care face legatura între corpul de mobilier și ușa acestuia și permite ușii să se deschidă este reprezentat de balamale. Acestea sunt piesele care contribuie la reglarea ușilor, deschiderea și închiderea acestora în mod corect până la anumite unghiuri. Află din acest articol cum se aleg balamalele potrivite pentru mobilier și cum le poți regla astfel încât funcționarea lor și a corpurilor de mobilier să fie una eficientă.

Cuprins

1. Reglare balamale mobilă: cum alegi balamalele potrivite pentru ușile de mobilă

2. Reglaj balamale mobilă, pas cu pas

1. Reglare balamale mobilă: cum alegi balamalele potrivite pentru ușile de mobilă

Procesul de reglare al balamalelor este unul relativ ușor de finalizat, chiar și pentru cei care nu au experiență în acest domeniu. Pentru ca montajul să fie unul facil este important să alegi balamalele potrivite. Alegerea se face în funcție de mai multe criterii care vor influența atât procesul de montare, cât și cel de reglaj. Trebuie să alegi balamalele în funcție de:

- Materialul din care este produsă mobila – în funcție de grosimea și greutatea materialului sau frezarea ușii. Este indicat ca pentru greutate semnificativă să fie folosit un numar mai mare de balamale.

- Materialul din care sunt produse balamalele - acestea pot fi fabricate din cupru, alamă, fontă sau oțel;

- Rezistență - alege balamale produse din materiale dure, robuste, care să reziste în timp la uzura produsă de închiderile și deschiderile repetate ale ușilor, precum și la acțiunea umezelii;

- Vizibilitate - poți opta pentru balamale ascunse (se montează la interior), semiascunse (o parte la interior și una la exterior) sau expuse (la exterior în întregime).

- Unghi de deschidere - poți alege balamale care garantează o deschidere între 90 și 270 de grade, în funcție de tipul mobilierului.

Există și alte criterii de care poți ține cont, însă acestea sunt cele mai importante și cele care influențează cel mai mult rezistența și eficiența unor balamale. Cu toate acestea, nu trebuie să excluzi nici posibilitatea ca balamalele să se deregleze în timp, din cauza uzurii. Iată cum poți rezolva problema ușor, pas cu pas.

2. Reglaj balamale mobilă, pas cu pas

Reglarea ușilor de mobilier se poate face în trei moduri: pe verticală, față - spate și stânga-dreapta. Pentru fiecare variantă, reglarea se face astfel:

- reglarea pe verticală (când ușa a căzut) - reprezintă, practic, prinderea la loc a ușii în balamale. Se slăbesc șuruburile amplasate pe peretele dulapului, se plasează ușa la nivelul dorit, iar apoi se strâng la loc șuruburile. Ai nevoie fie de o șurubelniță, fie de o autofiletantă. În cazul ușilor de șifonier este important să știi că trebuie să slăbești mai întâi șuruburile balamalelor de sus și de jos.

Ulterior, stabilizezi ușa poziționând piciorul sub ea și slăbești și șuruburile balamalei de la jumătate. După ce poziționezi ușa și balamalele în mod corect, strângi din nou șuruburile, dar în ordinea inversă în care le-ai slăbit, începând deci cu balamaua din mijloc.

- reglaj față - spate (când există un luft inegal între ușă și corp) - pe lângă luftul inegal, o altă cauză pentru care acest reglaj este necesar constă în dimensiunea prea mică sau mare a luftului. În acest caz, ușa nu va astupa bine golul existent.

Dacă luftul este inegal, trebuie să slăbești întâi șuruburile balamalei de sus, iar apoi să împingi ușa înspre dulap. De asemenea, poți face același proces, dar să tragi ușa în exterior. După ce ai reglat balamalele în mod corect, iar închiderea se poate face așa cum trebuie, poți strânge șuruburile la loc.

- reglaj stânga - dreapta (când ușa se lasă într-o parte) – în acest caz trebuie să slăbești șurubul care unește componentele balamalei, apoi trebuie să slăbești șurubul de reglaj. Repoziționezi ușa cum ai nevoie pentru ca aceasta să fie în stare de echilibru și strângi șurubul de reglaj atât cât este necesar. Doar după ce ai terminat acești pași, poți strânge și șurubul de fixare a balamalei.

Aceștia sunt pașii generali ai modalităților de reglare a balamalelor ușilor de mobilier. Alege modelele de balamale disponibile pe site-ul nostru și te bucuri de montare și reglare ușoară chiar dacă nu ai experiență!

 

Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor