Recondiționarea canapelei vechi – metode de încercat acasă

După câțiva ani de utilizare canapeaua care ți-a fost alături în serile de filme, meciuri sau jocuri cu cei dragi, are nevoie de recondiționare. Mai ales dacă ai animale de companie sau copii, cu siguranță uzura apare mai repede decât ți-ai dorit, iar durata de viață a canapelei se poate reduce.
Din fericire, astăzi avem la îndemână modalități suficiente de recondiționare pentru o canapele pe care le putem face chiar în confortul propriei case. În acest fel, avem posibilitatea de a economisi o sumă importantă de bani și de a realiza lucrarea exact așa cum ne dorim. În acest articol, îți vom prezenta șapte metode prin care îți poți readuce la viață vechea canapea.
Cuprins:
1. Recondiționarea canapelei vechi prin metode simple
2. Recondiționarea colțarului și a canapelei acasă
1. Recondiționarea canapelei vechi prin metode simple
Recondiționează cadrul, pernele și șezutul
După o utilizare intensă, pentru mai mulți ani la rând, este normal ca o canapea să se lase sau să se deformeze. De asemenea, inclusiv cadrul canapelei poate ceda, însă există soluții la îndemână pentru toate aceste probleme. Ce trebuie să faci? Scoate pernele, inclusiv șezutul și măsoară suprafața canapelei cu exactitate. Apoi adaugă o bucată de placaj din lemn, tăiat întocmai după măsurătorile făcute pentru a se potrivi perfect.
Ai grijă să alegi un lemn cu o duritate peste medie, astfel încât să îți asigure rezistența de care ai nevoie. După ce l-ai fixat foarte bine, pune pernele înapoi, dar nu înainte de a verifica toată structura. În cazul în care găsești ceva în neregulă, caută mecanisme pentru mobilier noi. Vei vedea că, de acum înainte, nu vei mai avea senzația că te „scufunzi” sau că se va lăsa mai mult decât ar trebui. Totuși, ca să te asiguri că ai reparat cum trebuie canapeaua, încearcă să adaugi umplutură pernelor și șezutului. Poți încerca să le umpli cu fibră de poliester – un material destul de bun, care rezistă la presiune. Citește cateva informatii despre mecanismele pentru canapele și pe care trebuie să îl alegi.
Schimbă picioarele canapelei
Știai că detaliile fac întotdeauna diferența? Indiferent dacă vorbim despre recondiționarea colțarului sau canapelei acasă, poți obține un efect vizual plăcut și stabilitate îmbunătățită. Ai nevoie de câteva picioare de sofa și elemente de îmbinare și accesorii potrivite astfel încât să termini treaba cât mai repede.
Revopsește canapeaua
Poți obține un aspect de canapea nouă, fără să cumperi alta, revopsind-o pe cea veche. Desigur, cu o vopsea specială pentru tapițerie. Ai nevoie de răbdare și atenție. Asigură-te că ai ales nuanța preferată, iar dacă nu ai găsit ceva pe placul tău, poți oricând să combini mai multe, astfel încât să ajungi la rezultatul pe care ți-l dorești.
2. Recondiționarea colțarului sau a canapelei acasă
Retapițează
Care este cea mai simplă metodă de a recondiționa un colțar acasă? Prin retapițare, desigur, mai ales dacă vorbim despre o piesă de mobilier pentru care ai plătit o sumă considerabilă de bani. Un colțar este, fără îndoială, mult mai scump decât o canapea și ar fi păcat să renunți la el.
Retapițarea este cea mai ieftină opțiune, dar și cea mai la îndemână. Este adevărat că ai nevoie de mai mult timp, atenție deosebită și răbdare pentru a obține un rezultat spectaculos, dar merită să încerci. Poate după ce ți-ai achiziționat colțarul, ai schimbat mobila – acum ai șansa să faci un design armonios, în care toate piesele de decor să se potrivească perfect. Și pentru că retapițarea trebuie să fie o investiție durabilă, nu uita să îți achiziționezi doar accesorii pentru tapițerie de calitate.
Curăță
Fie că vorbim despre o canapea sau despre un colțar, acestea trebuie să fie curățate. Curăță suprafața cu o perie nu foarte dură și aplică produsul de curățare ales în funcție de tipul de tapițerie. Lasă-l să acționeze și apoi aspiră. În lipsa unei soluții de curățare, poți folosi un amestec din apă cu lămâie pentru cele de piele sau apă și bicarbonate de sodiu pentru tapițeria textilă. Nu uita să clătești bine după pentru a nu crea pete.
Procesul de recondiționare a colțarului sau a canapelei acasă nu este foarte dificil. Odată ce ai la dispoziție mai multe metode prin care poți realiza acest lucru, nu trebuie decât să o alegi pe cea mai potrivită pentru rezolvarea problemei pe care o are canapeaua ta.
Sursă foto: freepik.com