Amenajarea unei bucătării moderne în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție

Amenajarea unei bucătării moderne în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție
General 28/02/2023

Amenajarea unei bucătării moderne, care să își păstreze farmecul chiar și după ani de zile, poate reprezenta o mare provocare, mai ales dacă nu apelezi la un specialist în domeniu. Dacă te ocupi de renovare pe cont propriu, resursele disponibile online sunt extrem de valoroase atunci când ai nevoie de inspirație și te afli în căutarea pieselor de mobilier sau chiar a finisajelor, pentru că, în final, toate trebuie să formeze un ansamblu armonios și bine închegat.

Cuprins:

1. Amenajarea bucătăriei în funcție de forma camerei și de spațiul de care dispui

1.1. Amenajarea bucătăriei la casă

1.2. Amenajarea bucătăriei de tip open-space

1.3. Amenajarea bucătăriei mici și pătrate

1.4. Idei de amenajare a bucătăriei mici și înguste

2. Idei de amenajare a bucătăriei de apartament mici

1. Amenajarea bucătăriei în funcție de forma camerei și de spațiul de care dispui

Primul aspect pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când amenajezi un spațiu interior constă în analizarea spațiului pe care îl ai la dispoziție. Organizarea acestuia este vitală pentru o bucătărie practică, în care să-ți poți realiza activitățile cu ușurință, dar și pentru partea estetică, care este extrem de importantă. Indiferent de tipul de bucătărie realizabil în casa ta, trebuie să știi că nu dimensiunea spațiului va defini aspectul final, ci organizarea și configurarea inteligentă a acestuia, în funcție de necesitățile și preferințele personale.

1.1. Amenajarea bucătăriei la casă

Amenajările bucătăriilor spațioase sunt adesea asociate cu amenajarea bucătăriilor la case, spre deosebire de bucătăriile de apartament, care au cel mai adesea dimensiuni mai reduse, chiar dacă nu este o regulă. Având în vedere spațiul extins, bucătăriile mari dau o mai mare libertate de amenajare interioară, designurile pentru care se poate opta fiind nelimitate. În prezent, insulele mari, amplasate central sunt la modă și par a fi o piesă care nu se va demoda prea curând și care va continua să facă parte din cataloagele propuse de profesioniști. În aceeași măsură, există și o mare libertate cromatică, având în vedere că nu trebuie alese categorii de nuanțe care să nu încarce. Într-un spațiu larg, atât nuanțele deschise, începând cu albul și bejul și până la tonuri închise de maro sau chiar de negru intens, vor arăta bine dacă piesele se află în armonie. Este indicat, totuși, să nu combini prea multe nuanțe, astfel încât spațiul să fie amenajat cu bun gust, într-un stil timeless. De asemenea, pentru durabilitate, sunt indicate culorile neutre. Chiar dacă o nuanță de portocaliu sau violet ar putea părea tentată acum, riști ca aceasta să se demodeze după un sezon sau două.

1.2. Amenajarea bucătăriei de tip open-space

La modă sunt și bucătăriile de tip open space, atât în amenajările caselor, cât și în ceea ce privește amenajarea bucătăriilor la bloc. Mai ales pentru persoanele care nu își petrec prea mult timp în bucătărie din cauza stilului de viață ocupat, o astfel de variantă poate fi considerată ideală. În schimb, pentru gospodinele obișnuite să gătească zilnic, ar putea fi incomod ca spațiul în care prepară masa să nu fie delimitat și separat de camera de zi, destinată relaxării și petrecerii timpului împreună cu persoanele dragi.

În cazul în care amenajezi acest gen de bucătărie, trebuie să ai în vedere faptul că între piesele dedicate mobilierului de bucătărie și între cele care alcătuiesc zona de living trebuie să existe o concordanță. Acestea trebuie să se completeze armonios atât din punct de vedere al stilului, cât și al culorilor alese. La fel ca în cazul unei bucătării mari, deoarece spațiul este generos, îți poți permite să folosești chiar și cele mai închise nuanțe, fără a obține un efect vizual neplăcut.

1.3. Amenajarea bucătăriei mici și pătrate

Bucătăriile mici pot părea o bătaie de cap în privința amenajărilor, atunci când sunt privite în comparație cu cele mult mai spațioase. Totuși, această percepție este total greșită. Mai ales când vine vorba de amenajările bucătăriilor pătrate, este mult mai simplu să alegi un design decât în cazul bucătăriilor foarte mari, care pot fi dificil de „umplut” cu piese care să fie cu adevărat utile.

Dacă te afli în căutare de idei pentru amenajarea unei bucătării mici de apartament, primul pas este stabilirea pieselor de mobilier care sunt esențiale pentru tine – aragaz, frigider, masă, pentru a-ți realiza întreg ansamblul în funcție de acestea și a nu le pierde din vedere. Făcând acest lucru, prioritizezi plasarea inteligentă a acestora, pentru a le utiliza cât mai comod. Spre exemplu, frigiderul poate fi plasat la capătul corpului de mobilă. În același timp, trebuie să ai în vedere în ce parte îți dorești deschiderea ușii și dacă locul în care ai vrea să stea nu blochează calea de acces sau nu este incomod. De asemenea, chiar dacă amplasezi o hotă puternică deasupra plitei de gătit sau a aragazului, poți lua în considerare ca acesta să se afle cât mai aproape de geam, facilitând aerisirea cât mai rapidă.

În ceea ce privește paleta cromatică, în cazul unei bucătării mici este indicat să nu încarci spațiul cu nuanțe închise, ci să optezi pentru tonuri deschise. Chiar dacă nu ești adeptul albului (care însă este o opțiune foarte bună și veșnic la modă), poți alege nuanțe de bej sau gri deschis. Poți include și câteva tușe mai închise, dar ai grijă ca acestea să nu devină prea mult și să fie folosite cu moderație.

1.4. Idei de amenajare a bucătăriei mici și înguste

În multe blocuri, mai ales în cazul apartamentelor mici, de tip garsonieră sau cu două camere, putem întâlni un tip specific de bucătărie îngustă, care poate părea extrem de greu de amenajat. În cazul acesteia trebuie să ai în vedere amplasarea unui singur corp de mobilă, în una dintre cele două părți, în funcție de configurația exactă a camerei. În partea opusă poți avea o măsuță mică cu două scaune, pentru a lua masa rapid.

Atunci când te afli în căutarea de idei pentru o astfel de bucătărie mică de apartament, trebuie să îți asumi de la început un design cât mai simplu, aerisit și fără prea multe detalii. De asemenea, este indicat să alegi o paletă cromatică simplă și cât mai deschisă.

Astfel, indiferent de tipul de bucătărie pe care îl ai la dispoziție, există soluții și este nevoie doar de timp, răbdare și curiozitate pentru a găsi varianta care se potrivește cel mai bine cu viziunea și personalitatea ta.

2. Idei de amenajare a bucătăriei de apartament mici

Asemenea oricărei sarcini, amenajarea unei bucătării mici poate fi privită ca pe o provocare care trebuie depășită și pe care trebuie să o duci la capăt cu succes. Totuși, trebuie să ai în vedere că îți vei petrece timp în acel spațiu zilnic, deci ar trebui să îți placă felul în care va arăta acea încăpere. Amenajarea interioară nu este un aspect pe care îl schimbi des, ci unul care trebuie să se mențină fresh chiar și după ani de zile de la renovare. Mai jos vei găsi câteva trucuri care te vor ajuta să configurezi o bucătărie de care să te bucuri cât mai mult timp.

- Alege un material pentru mobilă care să fie pe gustul tău

În prezent, atât în magazinele fizice, cât și online, vei descoperi că există sute de tipuri de pal melaminat din care poate fi realizată mobila de bucătărie. Trebuie să îți clarifici de la început nu doar nuanțele mobilei – dacă vrei să optezi pentru pal melaminat uni sau pentru combinația între două sau chiar mai multe culori, ci și textura pe care aceasta o va avea. În prezent, cele mai populare alegeri sunt palul uni și palul melaminat lemn. În mod evident, se poate realiza chiar o combinație între cele două texturi, care va duce la un efect vizual inedit. În acest caz, cel mai adesea materialul uni este plasat în partea de sus, dar nu există o regulă stabilită în acest sens. Simte-te liber să experimentezi!

- Asigură-te că alegi o nuanță versatilă pentru obiectele metalice din bucătărie

Tușele metalice pot reprezenta o notă de elegantă care să marcheze frumos o bucătărie sau o pot ruina, dacă nu se acordă atenția necesară chiar de la început. Spre exemplu, în cazul în care alegi un frigider argintiu, acesta ar trebui asortat cu o chiuvetă de inox și cu accesorii de mobilier (mânere) de aceeași culoare. Astfel, se va crea un echilibru și va rezulta un ansamblu bine gândit chiar de la început. Pe același principiu se va opera și în cazul alegerii unui frigider negru. Pentru a scăpa de acest stres, poți opta pentru un frigider încorporat în mobilă, care nu este vizibil și pentru deschiderea sertarelor și ușilor de dulap fără să fie nevoie de mânerele clasice. În acest caz, chiuveta poate fi aleasă în orice nuanță îți dorești, în acord cu celelalte culori folosite pentru mobilă.

- Acordă o mare atenție paletei cromatice

Culorile realizează adevărate acorduri între ele. În aceeași măsură în care acestea pot rezona, se pot și respinge una pe cealaltă, conducând la o impresie vizuală neplăcută. În cazul bucătăriei, o variantă uni este cea mai sigură și mai elegantă. În aceeași măsură, este indicat să optezi pentru mai multe nuanțe ale aceleiași culori.

- Amenajează astfel încât să nu rămână spațiu între corpul de dulap și tavan

Deși un astfel de design nu poate fi întâlnit în cazul bucătăriilor mai vechi, acesta este extrem de utilizat și de practic în prezent, mai ales în cazul bucătăriilor mici. Astfel, prin acest mic truc pentru care nu va fi nevoie să investești prea mult, vei obține un spațiu în plus de care te vei bucura mai târziu. Îl poți folosi pentru depozitarea veselei și obiectelor de bucătărie pe care le folosești mai rar. În plus, arată extrem de bine din punct de vedere estetic și face camera să pară mai înaltă.

Astfel, prin trucuri mici, poți obține un efect wow în orice tip de bucătărie, fără prea mult efort. Detaliile fac diferența și sunt cele care conferă adevărata eleganță.

În concluzie, inspirația pentru amenajarea bucătăriei pe care ți-o dorești nu va veni din senin, ci după zile de căutări, atât online, cât și în magazinele fizice, care îți permit să vezi modele reale și materialele pe care le poți lua în considerare. Odată ce începi activ procesul amenajării bucătăriei tale, totul va începe să prindă contur și vei fi din ce în ce mai aproape de rezultatul dorit.

 

Sursa foto: pexels.com.

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor