Montarea blatului de bucătărie - Materiale și unelte necesare pentru o execuție corectă

Blatul de bucătărie este o suprafață esențială a spațiului pentru gătit, deoarece pe acesta se montează chiuveta, aragazul, asigurând și un loc pentru a depozita diferite recipiente, alimente, aparate electrocasnice de mici dimensiuni sau un loc pentru prepararea hranei. Dintre opțiunile existente pe piață, cel mai des folosit este blatul din plăci lemnoase prefabricate, pentru că este un material rezistent, ușor, disponibil într-o gamă variată de culori și texturi. Un atu în plus este reprezentat de ușurința montării blatului, operațiunea putând fi dusă la bun sfârșit chiar și de către proprietarii locuinței, fără a fi nevoie să apeleze la un specialist.
În articolul de mai jos vei afla care sunt uneltele și materialele necesare pentru executarea corectă a montării blatului, precum și etapele de urmat în acest sens.
Cuprins:
1. Materiale și unelte utile pentru montarea blatului de bucătărie
2. Etapele operațiunii de montare a blatului de bucătărie
1. Materiale și unelte utile pentru montarea blatului de bucătărie
Mobila de bucătărie este esențială pentru că îndeplinește două roluri în același timp, și anume spațiu de depozitare pentru ustensile de gătit, veselă, alimente și spațiu de preparare a hranei. Partea cea mai expusă la uzură a acestui tip de mobilă este blatul care, în timp, suferă zgârieturi sau deformări termice și la un moment trebuie înlocuit. Operațiunea este lejer de realizat, deoarece în magazinele de specialitate se găsesc atât diverse modele de blaturi la dimensiuni potrivite, cât și sculele și accesoriile necesare pentru a fi montat.
Blatul de bucătărie vine în plăci ce nu presupun o prelucrare importantă, de cele mai multe ori fiind nevoie de tăierea lor pe lungime și decuparea spațiilor în care vor fi montate chiuveta și plita. Alegerile sunt multiple în ceea ce privește culoarea și grosimea sa.
Sculele și accesoriile necesare sunt ușor de procurat, iar utilizarea lor nu cere o îndemânare tehnică deosebită:
- Bormașina electrică este folosită pentru realizarea găurilor, pentru înșurubare și deșurubare;
- Fierăstrăul pendular este întrebuințat pentru decuparea zonelor în care va fi plasată chiuveta de bucătărie și plita electrică sau pe gaz;
- Ruleta va face măsurătorile necesare;
- Creionul este ideal pentru trasarea liniilor;
- Fierul de călcat lipește canturile în zonele vizibile;
- Pistolul pentru aplicat silicon;
- Accesorii pentru îmbinarea blaturilor și pentru prinderea acestuia pe mobilier.
2. Etapele operațiunii de montare a blatului de bucătărie
Persoanele neexperimentate în domeniul producerii mobilei pot face această operațiune cu condiția unei informări prealabile. Principala precauție este celebra deviză ”măsoară de două ori și taie o dată”.
Etapele montării blatului de bucătărie trebuie respectate întocmai pentru a nu apărea surprize neplăcute la sfârșit:
- Procurarea materialelor și uneltelor pentru a nu fi nevoie oprirea operațiunii din cauza lipsei lor;
- Măsurarea blatului pe lungime și trasarea liniei unde va fi executată tăierea (cele mai bune rezultate sunt obținute prin utilizarea unui fierăstrău pendular electric, sculele de mână putând duce la realizarea unor tăieturi strâmbe, greu sau imposibil de remediat;
- Marcarea zonelor în care va fi montată chiuveta și plita este un alt pas important. Marcajele se fac pe partea inferioară prin așezarea plitei și a chiuvetei în locul în care vor fi montate. Cu ajutorul unui creion se trasează conturul celor două piese, iar după îndepărtarea lor, în interiorul conturului existent se trasează altul la aproximativ un centimetru distanță, traseu pe care se va face, de fapt, tăierea;
- Decuparea spațiilor se realizează cu fierăstrăul pendular. Pentru o execuție mai simplă, la cele 4 colțuri ale decupării se dau găuri cu ajutorul bormașinii, ceea ce va permite introducerea lamei fierăstrăului;
- Tăieturile vor fi izolate cu un strat de silicon sanitar, ce nu va permite intrarea umezelii la interiorul blatului;
- Canturile aflate în zonele vizibile sunt acoperite cu benzi speciale, ce se pot monta cu ușurință prin intermediul unui fier de călcat;
- Blatul se prinde de mobilier prin intermediul unor clipsuri speciale, ce se fixează cu ajutorul holșuruburilor în partea inferioară a blatului;
- Montarea chiuvetei și a plitei se face cu ajutorul accesoriilor furnizate odată cu acestea.
În concluzie, montarea blatului de bucătărie devine o operațiune ușor de pus în practică de către persoane ce au o minimă experiență în domeniul treburilor casnice și care dispun de câteva scule multifuncționale, care, de cele mai multe ori, există deja în gospodărie.
Surse foto: shutterstock.com