MDF-ul înfoliat - Material de calitate pentru mobilier modern

MDF-ul înfoliat - Material de calitate pentru mobilier modern
General 08/09/2022

Piesele de mobilier sunt nelipsite din orice locuință având un rol atât practic, de depozitare, cât și unul estetic, proprietarii încercând să-și exprime prin intermediul lui personalitatea. Unul dintre materialele cele mai utilizate în producerea mobilierului este MDF-ul (medium density fiberboard) care se remarcă prin numeroase avantaje și are un preț accesibil. Dintre cele patru tipuri de MDF disponibile pe piață se remarcă MDF-ul înfoliat, care permite exprimarea cea mai potrivită a stilului de amenajare dorit de proprietar.

În articolul de mai jos vei afla ce este MDF-ul înfoliat, care este procesul de producție al plăcilor lemnoase, care și care sunt avantajele acestui material. De asemenea, vei putea consulta o comparație între MDF-ul înfoliat, MDF-ul vopsit și lemnul masiv, ceea ce va permite realizarea unei alegeri informate și corecte.

Cuprins:

1. Ce este MDF-ul înfoliat?

1.1. Procesul de producție a MDF-ului înfoliat

1.2. Avantajele MDF-ului înfoliat

2. MDF-ul înfoliat vs. alte materiale din industria mobilei

2.1. MDF înfoliat vs. MDF vopsit

2.2. MDF înfoliat vs. lemn masiv

1. Ce este MDF-ul înfoliat?

După mii de ani în care singurul material din care se producea mobilierul a fost lemnul masiv, la începutul secolului al XX-lea au fost făcute unele descoperiri în domeniul mobilierului, apărând, astfel, diverse tipuri de plăci lemnoase, ce au înlocuit cu succes varianta clasică de lemn. Plăcile de PAL (plăci aglomerate lemnoase) sunt produse din bucati de lemn lipite între ele cu ajutorul unor rășini.

În anul 1925, un inginer American pe nume William Mason a reusit să producă un nou tip de placă aglomerată lemnoasă, cu densitate mai mare, material care a primit denumirea de MDF (medium density fibreboard). Principala deosebire a MDF-ului de PAL este dată de densitatea crescută a celui dintâi, proprietate obținută prin utilizarea unor fibre lemnoase tocate foarte fin, algomerate cu ajutorul utilizării unor rășini și adezivi speciali. Amestecul este supus unor presiuni și temperaturi foarte înalte, ceea ce duce la producerea unei plăci cu densitate ridicată și cu calități asemănătoare lemnului masiv.

De-a lungul timpului producătorii de MDF au oferit pe piață patru tipuri de plăci de acest tip:

- MDF-ul înfoliat se realizează prin plasarea peste placa aglomerată din lemn a unei folii din PVC, ce se lipește de material prin folosirea unor prese puternice la temperaturi înalte;

- MDF-ul vopsit se obține prin finisarea plăcilor lemnoase, cu ajutorul unor straturi de grund și de email, ceea ce permite obținerea unor culori diverse și a unor finisaje fie mate, fie lucioase;

- MDF-ul furniruit se obține prin finisarea plăcilor cu ajutorul furnirului (o fâșie foarte subțire de lemn naturală). În acest mod se realizează plăci ce au imaginea lemnului masiv, dar care prezintă avantajele plăcilor de tip MDF;

- MDF-ul melaminat este realizat prin utilizarea unui strat de finisaj reprezentat de melamină, un material plastic peste care se adaugă o hârtie imprimată, ce reproduce diverse modele.

1.1. Procesul de producție al MDF-ului înfoliat

MDF-ul înfoliat este un material folosit pe scară largă în producerea de mobilier și foarte popular deoarece îmbină o serie de avantaje ce provin din modalitatea procesului de producție. Pentru producerea acestui material de calitate superioară se folosesc fibre lemnoase tocate mărunt, special industrializate în acest mod din lemn de foarte bună calitate.

Fibrele lemnoase sunt amestecate cu o serie de substanțe cu rol de adeziv. Amestecul este plasat în prese speciale, care aplică în același timp presiune înaltă și temperaturi de ordinul sutelor de grade. În urma acestui proces tehnologic rezultă o placă de dimensiuni diverse (în funcție de mărimea presei) care este finisată prin aplicarea unei folii foarte subțiri din PVC. Grosimea acestei folii este variabilă, între 0,4 și 0,5 mm, ceea ce permite realizarea unor profile tridimensionale, putându-se astfel implementa diferite texturi, foarte variate. Folia de PVC protejează materialul lemnos și oferă posibilitatea implementării unei game extrem de diverse de culori și finisaje.

1.2. Avantajele MDF-ului înfoliat

Avantajele MDF-ului înfoliat sunt multiple, dovadă fiind proporția mare de mobilier confecționat din acest material. Fronturile de mobilier sunt manufacturate din MDF înfoliat, dar și alte piese de mobilier, precum paturile, dulapurile, mobila de living sau de dormitor, sunt fabricate cu succes din acest material.

MDF-ul înfoliat este potrivit, în special, în producerea de mobilier ce va fi plasat în locuri relativ uscate, deoarece umiditatea crescută poate afecta structura, ducând, în timp, la dezlipirea foliei. Principalele avantaje ale acestui material sunt:

- Prețul accesibil. MDF-ul înfoliat este unul din materialele cu raport calitate - preț excelent. Chiar și produsele de tip PREMIUM sunt mai ieftine decât lemnul masiv;

- Culorile diverse. Stratul de PVC utilizat la înfolierea plăcilor de MDF poate avea diferite nuanțe, putându-se obține, astfel, plăci de culori variate, cum ar fi cele de tip mdf lucios uni sau chiar cele de tip mdf lucios din lemn, care reproduc cu exactitate materialul natural;

- Finisajul foliei este la fel de divers, pornind de la mat, lucios, texture de lemn sau supermat.

- Plăcile de MDF înfoliat pot fi transformare în mobilier foarte rapid, existând chiar posibilitatea ca folia să fie lipită pe suprafețe care prezintă diverse forme în relief.

2. MDF-ul înfoliat vs. alte materiale din industria mobilei

2.1. MDF înfoliat vs. MDF vopsit

Diferența dintre cele două tipuri de materiale este dată de stratul de finisaj. Fibra lemnoasă este aceeași, lemnul compozit fiind preferat de foarte multe ori datorită proprietăților fizico-mecanice superioare. Diferența stratului de finisaj este dată de materialul utilizat pentru a acoperi placa. În cazul MDF-ului înfoliat se folosește un strat subțire din PVC, care este un material plastic foarte rezistent. MDF-ul vopsit este acoperit cu unul sau mai multe straturi de vopsea.

MDF-ul înfoliat are un preț mai mic decât cel vopsit și un număr mai mare de texturi sau modele tridimensionale, imitându-se, de exemplu, fibrele și porii lemnului sau chiar piatra naturală.

MDF-ul înfoliat are o durată mai redusă de timp pentru producerea plăcilor, comenzile fiind astfel mult mai repede îndeplinite decât în cazul MDF-ului vopsit.

Un avantaj al MDF-ului vopsit este posibilitatea reparării suprafețelor în cazul apariției unor zgârieturi sau lovituri prin utilizarea vopselei, operațiune ce nu poate fi implementată în cazul MDF-ului înfoliat.

2.2. MDF înfoliat vs. lemn masiv

În ceea ce privește alegerea dintre MDF-ul înfoliat și lemnul masiv, părerile sunt împărțite. Unii preferă ultimul tip de material, pentru că piesele de mobilier făcute din lemn masiv sunt durabile, putând rezista chiar sute de ani, iar imaginea obținută este deosebită. Pe de altă parte, lemnul masiv este mult mai scump comparativ cu MDF-ul înfoliat, are o greutate mai mare, ceea ce face ca piesele de mobilier să fie greu de mutat. MDF-ul înfoliat este superior lemnului masiv, nu doar prin preț, ci și prin greutatea redusă.

Un avantaj de reținut este faptul că MDF-ul înfoliat nu are zone sensibile, cum ar fi nodurile și crăpăturile existente în lemnul masiv. În plus, plăcile de MDF nu se umflă și nu se deformează în timp, rezistă foarte bine atacului mucegaiurilor și dăunătorilor, calități pe care lemnul masiv nu le îndeplinește. Nu trebuie neglijată nici rezistența mai mare la foc a MDF-ului față de lemnul masiv, caracteristică ce vine în sprijinul alegerii materialului modern față de cel tradițional.

În concluzie, MDF-ul înfoliat reprezintă o alegere ideală pentru cei care doresc să procure un mobilier de calitate, la prețul corect. Varietatea texturilor, finisajelor și culorilor face din MDF-ul înfoliat o opțiune pentru implementarea stilului dorit, ce reflectă personalitatea utilizatorilor.

 

Surse foto: ro.pinterest.com

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor