Living în stil scandinav – Tips & tricks pentru o amenajare reușită

Amenajarea livingului reprezintă o sarcină importantă pentru că îți dorești ca locuința ta să te reprezinte și să te facă să te simți acasă. Ultimele tendințe în design interior ne arată că unul dintre cele mai apreciate stiluri este cel scandinav. Dacă și tu te regăsești în trăsăturile acestuia și îți dorești să îl utilizezi în amenajarea locuinței, trebuie să ții cont de mai multe aspecte cheie.
Citește mai departe și descoperă ce presupune și cum poți să îți amenajezi un living de vis în stil scandinav pentru a te bucura de o oază de liniște și rafinament la tine acasă.
Cuprins
1. Ce presupune stilul scandinav în amenajările interioare
2. Cum să îți amenajezi living-ul în stil scandinav
2.1. Alegerea pieselor de mobilier în stil scandinav
2.2. Alegerea corpurilor de iluminat în stil scandinav
2.3. Alegerea decorațiunilor în stil scandinav
3. Ce greșeli să eviți când amenajezi o sufragerie în stil scandinav
1. Ce presupune stilul scandinav în amenajările interioare
Înainte de a te ocupa de orice demers, este necesar să înțelegi ce presupune stilul scandinav pentru a te familiariza cu caracteristicile stilului și pentru a învăța cum să faci alegerile care fac diferența.
Stilul scandinav nu este doar o modalitate de amenajare a unui spațiu, ci un stil de viață care este caracterizat prin principii ce au la bază eleganța, sustenabilitatea și autenticitatea. Este inspirat, conform și denumirii, din țările din nordul Europei și inițial a venit ca o soluție pentru obstacolele cu care se confruntă populația din zonă.
Stilul scandinav este caracterizat de spații practice, de luminozitate, de confort și căldură, conducând la conturarea unor particularități diferite față de restul stilurilor de amenajare. Astfel, principale aspecte care fac diferența sunt:
- Inspirația din natură
În cultura scandinavă, recunoștința pentru frumusețea naturii este manifestată chiar și în amenajările interioare. Materialele utilizate pentru crearea pieselor de mobilier sunt în general lemn sau piatră naturală pentru a păstra aspectul unic inspirat din natură.
- Paleta cromatică
În paleta cromatică scandinavă, predominante sunt culorile neutre și albul. Aceste culori sunt alese pentru a favoriza luminozitatea din încăpere. Astfel, un living în stil scandinav va arăta foarte amplu, dar și primitor în același timp, prin prisma nuanțelor pe care le utilizezi.
- Simplitatea și claritatea
O altă caracteristică importantă a stilului scandinav este simplitatea. Obiectele sunt definite de linii clare care conferă rafinament. Frumusețea stilului scandinav izvorăște din conceptul de simplitate, iar piesele de mobilier și modul de amenajare sunt gândite astfel încât să amplifice acest aspect.
- Minimalismul
Din stilul scandinav nu poate lipsi minimalismul, căci acesta presupune un spațiu aerisit și amplu cu puține piese de mobilier și decorațiuni. Detaliile extravagante și exagerate trebuie evitate pentru a face loc unui echilibru.
- Pattern-urile
Atunci când îți dorești să îți amenajezi locuința în stil scandinav, poți opta pentru pattern-uri decorative cu modele geometrice. În acest fel, vei oferi personalitate încăperilor. Pattern-urile pot fi și colorate, dacă vrei să oferi și o pată de culoare casei tale.
- Sursele de lumină
Cum în partea de nord a Europei, oamenii se confruntă cu o luminozitate redusă în majoritatea anului, iluminatul joacă un rol esențial în orice locuință. Stilul scandinav este definit de prezența mai multor surse de lumină, astfel încât să ai un living primitor.
Acestea sunt câteva dintre caracteristicile stilului scandinav de amenajare interioară pe care este bine să le cunoști pentru a-ți crea o imagine de ansamblu cât mai clară.
2. Cum să îți amenajezi living-ul în stil scandinav
Sufrageria în stil scandinav implică răbdare și atenție la detalii, însă rezultatul poate fi unul extrem de plăcut. Pentru a-ți amenaja camera de zi corect, este necesar să ai în vedere mai multe aspecte precum piesele de mobilier, corpurile de iluminat și decorațiunile. Combinate armonios, toate acestea pot da viața spațiului, transformându-l într-o oază de liniște și relaxare.
2.1. Alegerea pieselor de mobilier în stil scandinav
Odată ce esti familiarizat cu trăsăturile stilului scandinav, poți începe să cauți și să selectezi piesele de mobilier care ți se par potrivite. Este esențial să ții cont de spațiul pe care îl ai la dispoziție și de nevoile personale. Poți opta pentru piese de mobilier din pal melaminat uni sau pal melaminat lemn.
Foarte important este și canapeaua. Dacă nu îți dorești o canapea albă, gri sau bej, atunci poți opta pentru o nuanță intense și astfel poate fi pata de culoare de care ai nevoie pentru a înviora și încălzi spațiul.
Comoda este unul dintre elementele de mobilier care se folosește ca spațiu de depozitare, însă aceasta trebuie aleasă în funcție de restul mobilei. O variantă excelentă de comodă este cea în decoruri lemn, cu aspect natural, dat fiind că stilul nordic apreciază natura în toate formele sale.
Dacă spațiul îți permite, iar camera de zi poate fi utilizată drept dinning room, atunci trebuie să optezi pentru masă și scaune. Dacă mai integrezi și alte elemente din lemn în încăpere, atunci este de preferat ca și scaunele și masa să fie din lemn. Cele mai des întâlnite sunt mesele rotunde, însă în cazul unei familii numeroase, se potrivesc și cele ovale sau dreptunghiulare.
Pentru imaginea de ansamblu a spațiului, este recomandat să optezi pentru accesorii de mobilier care să îți permită să manevrezi cu ușurință mobila, dar să o și fixezi corespunzător pentru a nu întâmpina situații neplăcute. D asemenea, ai grijă la micile detalii, accesoriile pentru uși sau mânerele trebuie să se integreze cu restul decorului pentru a nu crea un disconfort vizual.
2.2. Alegerea corpurilor de iluminat în stil scandinav
După ce ai ales mobilierul, poți trece la pasul următor pentru a selecta corpurile de iluminat. Lumina joacă un rol important în stilul scandinav de amenajare pentru că este esențial să ai cât mai multă lumină naturală, dar și un sistem bine pus la punct cu corpuri de iluminat.
Cele mai potrivite corpuri de iluminat sunt lustrele cu forme geometrice. Acestea pot avea detalii din metal, lemn sau sticlă și, în general, trebuie dispuse în centrul camerei. Dacă în sufragerie există și zonă de servit masa, atunci este ideal ca deasupra acesteia să existe un corp de iluminat care să se integreze perfect în decor.
O sursă de lumină recomandată sunt și veiozele, care pot fi amplasate pe comodă, măsuță sau birou, acestea fiind practice și având un rol decorativ specific stilului scandinav.
Lampadarele reprezintă și ele o variantă binevenită în orice sufragerie în stil scandinav. Cele mai apreciate modele sunt cele cu mai multe surse de lumină, cu abajururi speciale.
2.3. Alegerea decorațiunilor în stil scandinav
După alegerea pieselor de mobilier și a corpurilor de iluminat, poți începe să te gândești la decorațiuni. Elementele de decor pot transforma în totalitate un spațiu, așadar ai mare grijă la alegerile pe care le faci.
Un puternic impact estetic în orice living, îl au covoarele. Având în vedere caracteristicile stilului scandinav, cele mai indicate modele sunt cele simple sau cu patternuri geometrice. Un lucru important de reținut, este că covoarele trebuie asortate cu paleta cromatică din întreaga încăpere. În acest fel, se va crea un echilibru vizual perfect.
Pereții nu trebuie uitați nici ei. De preferat, este ca aceștia să continue registrul camerei și să conțină tablouri cu linii simple și forme geometrice. Unele dintre cele mai achiziționate ilustrații sunt cele cu pattern-uri similare cu cele din încăpere, acestea fiind destul de abstracte și prezentându-se într-o paletă restrânsă de culori.
3. Ce greșeli să eviți atunci când amenajezi o sufragerie în stil scandinav
Deși stilul scandinav este ușor de identificat prin intermediul informațiilor prezentate anterior, există o serie de greșeli care pot fi făcute fără să îți dai seama. Din acest motiv, îți prezentăm câteva lucruri pe care trebuie să le eviți dacă îți dorești un living rafinat și relaxant.
Utilizezi mult prea mult alb
Chiar dacă albul este una dintre nuanțele definitorii ale stilului scandinav, acesta nu trebuie folosit în exces. În cazul în care dorești ca toți pereții de încăpere să fie albi, este recomandat să optezi pentru elemente de mobilier și decor în nuanțe naturale, de preferat neutre și calde.
Integrezi prea mult mobilier din lemn
Deși lemnul este un element definitoriu pentru stilul scandinav, este indicat să îl combini și cu alte materiale precum marmură, metal și sticlă. Găsirea unui echilibru între toate elementele din încăpere este un pas esențial.
Optezi pentru prea mult minimalism
Pentru a menține un echilibru în living, este necesar ca totul să se realizeze cu o măsură. Dacă te duci în extrema cealaltă în ceea ce privește minimalismul, ai toate șansele să obții un spațiu rece, care să nu inspire căldura de care căminul tău are nevoie.
Decorezi spațiul în exces
Una dintre greșelile frecvente pe care le poți face este stilizarea în exces a livingului. Prin adăugarea mult prea multor elemente de decor, poți strica aspectul general al încăperii. Așadar, încearcă să nu adaugi mai multe decorațiuni decât este necesar.
Nu îți lași amprenta personală
Amprenta personală este un aspect important atunci când vine vorba de amenajări interioare. Astfel, chiar dacă urmărești să aplici caracteristicile stilului scandinav, te poți juca cu texturi și culori, astfel încât nota ta personală să se regăsească în living. În caz contrar, încăperea va fi monotonă și șansele să nu te simți confortabil cresc considerabil.
Așadar, amenajarea unui living în stil scandinav implică mulți pași, însă dacă ții cont de trăsăturile stilului și de lucrurile menționate în articol, cu siguranță vei reuși să ajungi la rezultatul dorit. Concepe un plan de amenajare și dă viață pas cu pas ideilor și dorințelor pe care le ai în ceea ce privește amenajarea locuinței tale. Întâi de toate, aceasta trebuie să fie fără doar și poate locul pe care să îl numești din toată inima acasă.
Sursa foto: Pexels.com