Confecționarea rafturilor din lemn - Scule, accesorii și materiale necesare

Confecționarea rafturilor din lemn - Scule, accesorii și materiale necesare
General 25/07/2022

Spațiile de depozitare sunt importante în orice locuință datorită numeroaselor obiecte precum îmbrăcăminte, încălțăminte, alimente sau accesorii, care trebuie așezate cât mai organizat și la îndemână. Pentru a se rezolva problema dezordinii, cea mai bună soluție este construirea unor rafturi din lemn, unul dintre cele mai simple proiecte ce pot fi realizate acasă, chiar și de către începători. Dintre materialele disponibile se remarcă materialele lemnoase, precum PAL-ul, MDF-ul sau placajul, deoarece sunt ușor de prelucrat, au prețuri accesibile și o rezistență mare în timp.

În articolul de mai jos vei afla ce scule și accesorii sunt necesare pentru a realiza un proiect de construire a unor rafturi din lemn, precum și care sunt cele mai bune materiale ce pot fi utilizate în acest sens.

Cuprins:

1. Scule și accesorii pentru construirea rafturilor

2. Tipuri de materiale pentru confecționarea rafturilor

1. Scule și accesorii pentru construirea rafturilor

Rafturile sunt piese de mobilier cu utilitate mare. Deși există o gamă diversă de astfel de rafturi în magazinele de specialitate, de cele mai multe ori acestea nu se potrivesc în spațiul disponibil, ceea ce face ca acesta să fie utilizate într-o proporție mică. Din această cauză, o soluție mai bună este ca rafturile să fie construite de către fiecare proprietar, în funcție de dimensiunile dorite. Un astfel de proiect este ușor de pus în practică, pentru că nu solicită decât minime cunoștințe. Mai mult de atât, sunt necesare doar câteva scule și accesorii întâlnite, pe care dacă nu le deții, le poți procura foarte ușor.

- Fierăstrăul este o sculă cu ajutorul căreia bucățile din lemn sunt tăiate la dimensiunile necesare. Pentru proiecte de mică anvergură este suficient un fierăstrău manual. Pentru proiecte mai ample, foarte util este fierăstrăul pendular sau servicii de debitare specializate.

- Bormașina este utilă pentru efectuarea de găuri și pentru înșurubarea și deșurubarea diferitelor elemente de prindere;

- Ruleta sau metrul de tâmplărie se utilizează pentru a face măsurătorile cât mai exact;

- Creionul se folosește pentru trasarea diferitelor linii și semne necesare.

Printre accesoriile necesare se numără, în primul rând, holșuruburile, cu ajutorul cărora se fac conexiunile între piese. În al doilea rând, sunt utile diblurile pentru fixarea în perete a rafturilor, adezivul pentru realizarea unor conexiuni cât mai rezistente, canturile folosite pentru protejarea marginilor rafturilor și vopseaua pentru finalizarea lucrării.

2. Tipuri de materiale pentru confecționarea rafturilor

Rafturile din lemn sunt preferate, deoarece pot fi realizate într-o diversitate de forme, necesită o prelucrare minimă, sunt rezistente și oferă o imagine plăcută ochiului. În spațiile de depozitate, pe rafturi de diverse dimensiuni pot fi puse diverse lucruri ce trebuie să fie la îndemână. Cămara cu alimente, dressingul sau garajul trebuie să fie obligatoriu dotate cu astfel de elemente de mobilier, în vederea utilizării spațiului într-un mod cât mai eficient.

Printre materialele ce pot fi întrebuințate pentru a crea rafturile din lemn se remarcă palul și MDF-ul:

- PAL-ul melaminat este un material modern de construcție, realizat din fibre lemnoase, aglomerate, lipite între ele cu ajutorul rășinilor și adezivilor și protejat în partea inferioară și superioară de un strat rezistent numit melamină. Există o gamă variată de culori și decoruri disponibile, uni, lucioase, lemn sau fantezie.

- MDF-ul este materialul cel mai utilizat în producerea mobilierului modern, fiind un tip de placă cu densitate medie, produs din fibre din lemn, amestecate cu diferite rășini ce devin dure datorită presiunii și temperaturii ridicate. MDF-ul are densitatea mai mare decât cea a PAL-ului.

În concluzie, un proiect de realizare rafturilor este o modalitate accesibilă și relativ ușoară pentru persoanele pasionate de DIY care vor să-și construiască propriul mobilier în funcție de nevoi și de spațiul disponibil.

 

Surse foto:ro.pinterest.com

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor