În orice locuință avem nevoie de polite, rafturi sau etajere pentru că ne dorim să avem la îndemână diferite obiecte sau să așezăm decorațiunile interioare precum ghivece cu plante, cărți sau rame cu fotografii.

Proiectul de montare a unor astfel de piese de mobilier poate fi mai greu sau mai ușor, în funcție de tipul de material în care sunt prinse sau în funcție de sistemul necesar pentru prinderea lor. Dacă vrei să montezi o poliță de perete trebuie să cunoști bine etapele procesului de instalare și să ai câteva unelte și scule obligatorii pentru a reuși să duci la bun sfârșit acest proiect.

În articolul de mai jos vei descoperi informații utile cu privire la montarea unei polițe pe peretele unei camere din interiorul locuinței tale și vei ști ce unelte să ai la îndemână în acest sens.

 

Cuprins:

1. Montarea unei polițe pe perete și etapele acestui proces

2. Materialele de care este nevoie pentru montarea unei polițe de perete

1. Montarea unei polițe pe perete și etapele acestui proces

Sistemul de prindere a poliței poate fi unul la vedere sau ascuns, în funcție de preferințe. Montarea este, totuși, aceeași în ambele cazuri și se vor urmări etapele de mai jos:

- În primul rând, se va stabili exact locul în care va fi amplasată polița, luându-se în considerare conductele de apă, instalația electrică ascunsă în perete. Se poate folosi un detector digital multifuncțional, cu reale rezultate;

- În al doilea rând, se marchează cu ajutorul unui creion locul unde va fi montată polița și se stabilesc locurile în care vor fi date găurile. Înainte de a face acest lucru se va așeza nivela sau bolobocul pentru a se vedea dacă raftul va sta drept sau nu;

- Pentru a da găurile în perete se va folosi bormașina, alegându-se burghiul potrivit în funcție de materialul peretelui și de mărimea găurii (dacă este un zid gros, se va recomanda folosirea bormașinii cu percuție);

- Se curăță foarte bine praful din interiorul găurilor și apoi se inserează diblurile în perete;

- Urmează fixarea consolei cu șuruburile. În comerț există diferite tipuri de suporturi pentru polițe, trebuie doar să fie ales produsul potrivit proiectului;

- Dacă polița are sistem de suspendare ascuns, după ce a fost înșurubată consola, se introduce placa pe tijele de suport, dar dacă polița are sistem de susținere la vedere, atunci se va înșuruba de consolă.

 

Rafturile suspendate susțin o greutate mică, de circa 15-25 kg, așa că este bine să ai în vedere acest lucru înainte de a pune pe el diferite obiecte. Raftul cu sistem de susținere la vedere este mai puternic, rezistând la greutăți mai mari, fără să se îndoaie inestetic. Rafturile reglabile se sprijină pe console incastrate în bride de fixare metalice, înșurubate în perete.

2. Materialele de care este nevoie pentru montarea unei polițe de perete

Dacă dorești să faci o poliță de la zero și să o montezi pe perete, atunci trebuie să te gândești bine la materialul pe care îl vei folosi pentru a realiza o astfel de piesă de mobilier (lemn, PAL, MDF, sticlă securizată etc.). Este indicat ca acest materiale să completeze minunat atmosfera și să fie în armonie cu celelalte piese existente deja în locuință. După ce ai ales materialul trebuie să urmărești o schiță corectă pentru a executa polița, pe care ulterior o vei fixa de peretele camerei.

Pentru a monta adecvat o poliță de perete, indiferent de rolul încăperii (dormitor, living, hol, garaj, baie, balcon, beci etc.), este important să ai anumite materiale și scule necesare. Dintre aceste pot fi amintite:

- creion și ruletă pentru stabilirea și măsurarea locului în care va fi montat raftul;

- nivela sau polobocul pentru a pune raftul drept;

- mașina de găurit cu sau fără funcție de percuție;

- burghiu cu diametrul potrivit pentru gaura ce urmează să se facă;

- ochelari de protecție pentru meșter;

- diblurile ce vor fi introduse în gaură;

- șurubelniță pentru strângerea șuruburilor.

 

În concluzie, dacă dorești să montezi o poliță de perete trebuie să cunoști foarte bine etapele acestui proiect și să te înarmezi cu uneltele și materialele de care ai nevoie pentru a obține un rezultat deosebit.

 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com