Renovarea bucătăriei: cele mai bune sfaturi și idei de design care vor înfrumuseța orice spațiu

Renovarea bucătăriei: cele mai bune sfaturi și idei de design care vor înfrumuseța orice spațiu
General 10/10/2022

Bucătăria este un spațiu multifuncțional și intens utilizat deoarece aici petrecem o mare parte din timp luând masă cu familia sau gătind. Din acest motiv, renovarea unei bucătării este un proiect  de o importanță aparte. Aspectul vizual contează foarte mult, dar în egală măsură și elementele practice care compun o bucătărie, cum ar fi mobilierul.

Ești proprietar și pasionat de proiecte DIY sau doar cauți inspirație? Descoperă în continuare cele mai bune sfaturi și idei de renovare a bucătăriei.

Cuprins:

1. Renovarea bucătăriei în funcție de spațiu

1.1. Renovarea unei bucătării mici

1.2. Renovarea bucătăriei la bloc

1.3. Renovarea unei bucătării mari

2. Renovarea bucătăriei: cum să o organizezi cât mai eficient?

2.1. Renovarea bucătăriei în funcție de formă

2.2. Renovarea bucătăriei în funcție de materiale

2.3. Idei de renovare a bucătăriei: sfaturi utile de care sa tii cont

1. Renovarea bucătăriei în funcție de spațiu

Renovarea bucătăriei începe cu o planificare minuțioasă, ținând cont de toate aspectele esențiale, inclusiv de spațiul de care dispui. Este adevărat că încăperile mari îți oferă mai multă libertate în organizare, dar și cele mici pot fi la fel de eficiente dacă sunt amenajate corespunzător. Descoperă în continuare câteva idei de renovare bucătărie în funcție de tipul acesteia.

1.1. Renovarea unei bucătării mici

 Când vine vorba de  renovarea unei bucătării mici, există câteva idei grozave pentru a profita la maxim de spațiul compact de care dispui. Cu o planificare atentă și puțină imaginație, poți obține o încăpere cu design deosebit și caracter practic. De aceea, este important să te focusezi pe punerea în valoare a întregului spațiu disponibil într-un mod cât mai eficient și mai atractiv din punct de vedere vizual.

Privește bucătăria per ansamblu, ia în considerare înălțimea tavanului, locul în care se află țevile, precum și alte aspecte de care ar putea depinde dimensiunile dulapurilor și amplasarea aparatelor electrocasnice sau a chiuvetei. Evită mutarea instalațiilor sanitare și electrice deoarece costul acestor lucrări poate fi destul de mare.

De asemenea, acolo unde se poate, alege aparatură încorporată în mobilă. Cele mai recente inovații oferă acum soluții ergonomice pentru spațiile restrânse, cum ar fi sertare metalice de diferite adâncimi și lungimi, excelente la uzura intensă care are loc într-o bucătărie. Optează pentru utilizarea unităților de depozitare înalte care permit o aranjare practică a borcanelor, sticlelor sau condimentelor.

Pentru o renovare eficientă a unei bucătarii mici, există o mulțime de soluții și accesorii utile precum organizatoare pentru sertar, separatoare, suporturi pentru sticle, suporturi pentru farfurii sau scurgătoare de vase. Ideea de bază este că tot ceea ce ține de mobilier și accesorii trebuie să răspundă atât cerințelor estetice, cât și celor funcționale.

Pentru că spațiul și depozitarea reprezintă întotdeauna o provocare în bucătăriile mici, este important să profiți de fiecare centimetru disponibil. Un exemplu în acest sens sunt sertarele cu sistem de deschidere verticală, ideale pentru spațiile greu de accesat dintre aparate, pereți sau dulapuri.

Pentru o renovare impecabilă a unei bucătarii mici, stilul minimalist este în topul alegerilor. Acesta presupune linii curate, simple, pereți albi și modele de gresie și faianță în culori deschise, toate contribuind la crearea unei iluzii de ordine și spațiu.

1.2. Renovarea bucătăriei dacă stai la bloc

 Pentru renovarea bucătăriilor de la bloc se ține cont în primul rând de cât de veche este clădirea. De regulă, cu cât imobilul este mai nou și mai modern, cu atât necesitățile de reamenajare sunt mai scăzute și mai puțin costisitoare. Dacă trebuie însă să o iei de la zero, începe prin a te gândi cum să câștigi cât mai mult spațiu și cum să-l faci să fie mai funcțional.

În bucătăriile de apartament, mai ales dacă sunt de dimensiuni mici, este importantă selectarea unei gresii și faianțe în tonuri deschise, cum ar fi alb, gri, galben sau nuanțele pastelate. De asemenea, variantele pliabile sau glisante de mobilier sunt o opțiune bună dacă nu dispui de prea mult spațiu. Pentru că sertarele sunt cele mai utilizate piese de mobilier din bucătărie, este ideal să le alegi doar pe cele care au în componență accesorii de calitate. Sertarele ce dispun de glisiere cu bile sau glisiere cu role reprezintă o soluție ergonomică și foarte modernă.

Pastarea unei bucătarii ordonate și neaglomerate la apartament poate fi un vis împlinit cu ajutorul accesoriilor inovatoare care vor ține toate lucrurile la locul lor. În plus, blaturile libere și dulapurile organizate vor face încăperea să pară mult mai mare. 

1.3. Renovarea unei bucătării mari

Bucătăria este o parte esențială a oricărei case, de aceea oricine își dorește una cât mai spațioasă și mai bine amenajată. Renovarea unei bucătarii mari oferă mai multe variante de aranjare și organizare. Pe lângă paleta de culori care poate fi diversificată, posibilitatea de a adăuga o insulă în centrul camerei conferă un aspect modern și unic. În plus, o bucătărie mare vine la pachet cu mai mult loc de depozitare, de luat masa sau de gătit.

Există diferite stiluri care pot fi integrate în amenajarea unei bucătarii spațioase, totul depinzând de gusturile și de preferințele fiecăruia. Pentru că este foarte ușor să cazi în capcana aglomerării spațiului, important este ca toate detaliile să se îmbine armonios și să asigure funcționalitatea și frumusețea vizuala.

2. Renovarea bucătăriei: cum să o organizezi cât mai eficient?

Renovarea bucătăriei poate fi un proces destul de dificil de abordat, mai ales atunci când dorești să obții o cameră multifuncțională care îndeplinește mai multe roluri: acela de a pregăti mâncarea, de a lua masa și de a socializa. De aceea, maximizarea spațiului ar trebui să fie primul obiectiv de pe lista de planificare. Poți obține acest lucru cu ajutorul mobilierului și a accesoriilor potrivite, beneficiind astfel de accesibilitate în zonele de gătit, ușurință de utilizare a acestora, precum și spatiu suficient pentru a te bucura de mese delicioase și o companie bună.

2.1. Renovarea bucătăriei în funcție de formă

În procesul de renovare al unei bucătarii se ține cont și de forma acesteia, pentru a maximiza cât se poate de mult spațiul pe care îl ai la dispoziție. Înainte de a decide asupra materialelor, culorilor și a mobilierului, este important să cunoști ce tipuri de bucătarii există:

Bucătărie în formă de L sau pe colț - este forma ideală pentru casele mai mici, cu spațiu pentru bucătărie limitat sau pentru zonele open-space. În acest caz, mobila de bucătărie va fi amplasată pentru a forma un unghi de 90 de grade. Oferă spațiu destul și pentru o mică insulă sau pentru alte unități de depozitare.

 Bucătărie în forma de U - aceasta configurație se folosește adesea pentru crearea unui aspect mai spațios în bucătărie. Amenajarea în formă de U este potrivită indiferent de dimensiunea camerei, dar este preferată în încăperile mai mari. Deși această formă are un mare potențial de a încorpora multe piese de mobilier, dacă planificarea nu este făcută așa cum trebuie, va avea un aspect dezordonat.

Bucătărie în formă de G - această bucătărie este alcătuită din trei corpuri care închid trei laturi ale spațiului ales, în vreme ce a patra latura este închisa doar parțial, lăsându-se liberă intrarea. Această bucătărie oferă mai mult spațiu de depozitare și o suprafață de blat mai mare.

Bucătărie cu un singur perete - se regăsește mai mult în apartamentele mici și în garsoniere pentru a economisi spațiu. De asemenea, poate fi și o alegere populară pentru cei care preferă conceptul de bucătărie deschisă.

Bucătărie paralelă - oferă două zone de lucru lungi și separate, paralele una față de cealaltă și se potrivește într-o încăpere mai mare, dar îngustă. Aici, spațiul vertical trebuie folosit la maxim, adăugând cât mai multe dulapuri suspendate și etajere.

Bucătărie cu insulă - această amenajare este ideală pentru încăperile mari, unde este permisă deplasarea cu lejeritate în diverse părți ale camerei. Bucătăriile tip insulă sunt extrem de populare deoarece oferă spațiu suficient pentru ca familia și oaspeții să stea confortabil la masă.

2.2. Renovarea bucătăriei în funcție de materiale

Din fericire, în ceea ce privește materialele pentru renovarea bucătăriei, exista o mulțime de opțiuni disponibile, care să țină cont de toate nevoile și preferințele. Iată care sunt principalele elemente utilizate în reamenajare:

Blatul de bucătărie

Este prezent în orice bucătărie și fiind foarte utilizat, este posibil să fie inclus în renovare și schimbarea blatului de bucătărie. Poți opta pentru blaturi de bucătărie din lemn sau piatră naturală (marmură, granit), având în minte caracteristicile fiecăruia și criteriile tale.

Dulapurile

Ca element dominant, dulapurile dau tonul stilului în care amenajezi bucătăria: clasic, rustic, contemporan, modern samd. Cele mai populare și preferatele producătorilor de mobilier sunt materiale precum pal melaminat sau mdf mat uni, care îndeplinesc cele mai exigente dorințe de design. O alegere îndrăzneață o reprezintă și piesele de mobilier din mdf lucios fantezie cu o multitudine de nuanțe inedite precum alb galaxy lucios, metalic cupru sau metalic auriu. Fie că este vorba de dulapuri sau alte piese de mobilier, alegerea unor balamale sau sisteme de deschidere verticală de calitate este foarte importantă, având în vedere că acestea sunt deschise și închise frecvent.

Accesorii practice pentru mobilier

Datorită accesoriilor practice cu care este dotată mobila de bucătărie, întreg spațiul va deveni armonios și confortabil. Dotările inteligente aduc ordine în dulapurile de depozitare și eficientizează activitățile de gătit. Sistemele de deschidere prin apăsare, amortizoarele, coloanele, coșurile sau organizatoarele de sertar sunt doar câteva din soluțiile moderne ce oferă o experiență facilă în bucătărie. De asemenea, pentru un mobilier perfect funcțional, poti opta pentru sertare metalice de calitate superioara și bine realizate, astfel încât durata de viață a mobilierului să fie prelungită.

Faianța și gresia

Faianța și gresia sunt foarte practice și ușor de întreținut și fac parte din orice bucătărie modernă. Pentru amenajări deosebite, sunt disponibile multe modele și culori care vor arăta minunat indiferent de stilul pe care l-ai ales. Alte elemente de mobilier din lemn precum scaune sau masa pot fi folosite dacă ai ales stilul rustic pentru bucataria ta.

2.3. Idei de renovare a bucătăriei: sfaturi utile de care să ții cont

De la micul dejun luat în grabă la mesele în familie, bucătăria este centrul animat al oricărei case. De aceea renovarea trebuie să urmărească ca bucătăria să fie practică și să arate cât mai bine. Urmează sfaturile de mai jos despre organizare, planificare și despre caracteristicile esențiale pe care trebuie sa le aibă o bucătărie frumoasă, care funcționează eficient:

- Deși insula este un element foarte îndrăgit, este recomandat să apară doar în bucătăriile spațioase și pătrate, fiind destul de dificil de amplasat într-un spațiu de dimensiuni reduse.

- Înainte de a adăuga o insulă în bucătărie, ține cont nu doar de design, ci și de modul în care ți-ai dori să fie folosită. De exemplu, dacă îți dorești să o transformi într-un loc de luat masa, plasează plita de gătit într-o zonă separată.

- Atunci când planifici renovarea bucătăriei, este recomandat să lași cel puțin 15 centimetri de blat de fiecare parte a aragazului și a frigiderului, pentru a putea plasa rapid obiectele fierbinți.

- Persoanele cărora le place să gătească au nevoie de cât mai mult spațiu pe blat, așadar, ia în considerare o suprafață apreciabilă pentru gătit.

- În renovarea bucătăriei, este important să organizezi toate obiectele utilizate frecvent la îndemâna și la înălțimea potrivită.

- Pentru o bucătărie mică, alege scheme de culori deschise, calde și neutre. Folosirea nuanțelor blânde pe dulapurile de bucătărie sau pe blaturile de mese vor face spațiul mult mai primitor, mai aerisit. Albul, bejul și cremul sunt nelipsite din paleta cromatică a unui spațiu mic sau mediu.

- În orice bucătărie, este importantă păstrarea echilibrului iar iar mobilierul și amplasarea acestuia nu trebuie să supraaglomereze spațiul.

În concluzie, renovarea bucătăriei este o ocazie de a transforma acest spațiu al locuinței într-unul funcțional, cu mult stil și bun gust. Proiectul implică căutarea de informații, de surse de inspirație și alegerea celei mai bune variante pentru tine, iar calitatea materialelor, accesoriilor și mobilierului te va ajuta pe termen lung și îți va oferi confortul pe care îl dorești.

Sursa foto: pexels.com

Soluționarea alternativă a litigiilor Soluționarea online a litigiilor