Mobilierul de interior este parte integrantă a locuințelor moderne având un rol extrem de important atât din punct de vedere practic, cât și estetic. Dintre materialele din care se produce mobila la comandă, în ultimii ani s-a evidențiat palul melaminat datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă în comparație cu alte materiale. Din pal melaminat se poate realiza o gamă largă de piese de mobilier potrivite pentru toate încăperile locuinței. Pe piață există o ofertă bogată în ce privește finisajul plăcilor, dimensiunile, grosimea, precum și accesoriile de mobilier folosite.

 În articolul de mai jos vei afla ce este palul melaminat, care sunt principalele opțiuni ce pot fi achiziționate pentru producerea de mobilier în ateliere specializate sau acasă, pentru pasionații de DIY. În plus, vei afla care sunt principalii producători de pal melaminat ale căror produse pot fi găsite pe piața din România și care sunt atuurile cu care aceste companii vin în întâmpinarea cererii clienților.

 

Cuprins:

1. Ce este palul melaminat și care sunt principalele tipuri existente pe piață

2. Mari producători de pal melaminat

1. Ce este palul melaminat și care sunt principalele tipuri existente pe piață

În mod tradițional, piesele de mobilier erau realizate din lemn masiv, material rezistent, dar care avea anumite dezavantaje precum prețul mare, greutatea crescută, dificultatea prelucrării etc. În ultimii ani producătorii de materiale și accesorii pentru mobilier au introdus pe piață alternative ale lemnului solid, cel mai mare succes înregistrându-l plăcile aglomerate lipite, cunoscute și sub numele de PAL.

Aceste plăci au în componență particule fine din lemn, de diferite tipuri, presate și lipite cu ajutorul unor rășini. Fiind produse, în general, din resturi lemnoase plăcile au prețuri accesibile, oferind în același timp o rezistență asemănătoare lemnului solid. Dintre tipurile de PAL foarte utilizat este cel melaminat care se obține prin plasarea la suprafața plăcii a unui strat de plastic special numit melamină.

Acest strat asigură o rezistență sporită, impermeabilizează materialul și permite realizarea unor tipuri de design diverse în ceea ce privește culoarea și textura. Alte avantaje sunt greutatea redusă pe aceeași suprafață în comparație cu cea a lemnului și prelucrarea facilă, venind deja sub forma unor plăci perfect plane, ușor de tăiat și de montat, chiar și de amatori, ceea ce face ca palul melaminat să fie opțiunea perfectă pentru începătorii în domeniul tâmplăriei. 

Principalele categorii de pal melaminat sunt:

  • Palul melaminat uni. Se prezintă sub forma unor plăci de mărimi standard cu suprafață de o singură nuanță;
  • Palul melaminat lemn. Este acoperit cu un strat de plastic, ce imită diverse tipuri de lemn, disponibil în zeci de culori și texturi;
  • Palul melaminat lucios. Are un finisaj modern, în culori vii;
  • Palul melaminat fantezie. Are modele deosebite, ce imită piatra naturală, tapetul sau chiar lemnul natural, nefinisat.

2. Mari producători de pal melaminat

În magazinele de specialitate din România pot fi întâlnite produse a zeci de branduri, dintre acestea remarcându-se câteva datorită calității desăvârșite, a ofertei bogate și atenției față de mediul înconjurător, în cadrul procesului de manufacturare:

Kronospan este o organizație ce activează în majoritatea țărilor Europei, dar și în SUA, Turcia și China, ca un producător de vârf de panouri pe bază lemnoasă. Fabricile sale sunt prezente în peste 40 de țări.

Kastamonu este un producător ce face parte din holdingul Hayat, cel mai mare trust din industria lemnului din Turcia. De mai bine de zece ani fabrica Kastamonu de la Reghin produce panouri pentru uși și plăci din pal melaminat într-o gamă extrem de variată, la cea mai înaltă calitate și la prețuri accesibile;

Egger este un grup din Austria, care produce panouri de plăci lemnoase. Palul melaminat produs de Egger este utilizat pentru fabricarea mobilierului în majoritatea țărilor din Europa, unde există peste 300 de modele diverse;

Fundermax este un producător austriac de PAL, care s-a remarcat prin inovațiile introduse și prin durabilitatea plăcilor utilizate atât la interior, cât și la exterior. În ultimii 100 de ani compania a creat standarde urmărite de întreaga industrie, datorită calității superioare a produselor oferite diverșilor clienți;

Yildiz Entegre este una dintre cele mai mari companii turcești. Principalele facilități de producție se află în Turcia, România și Slovenia, unde se realizează diverse tipuri de plăci lemnoase recunoscute pentru calitatea lor desăvârșită.

 

În concluzie, tâmplarii profesioniști sau amatori trebuie să știe că palul melaminat reprezintă o alegere ideală pentru fabricarea mobilierului de calitate, cu un design modern și cu prețuri corecte.

 

Surse foto: shutterstock.com