Din orice bucătărie nu pot lipsi câteva obiecte esențiale, bineînțeles, pe lângă electrocasnice. Printre acestea se numără și chiuveta care ajută la desfășurarea mai multor activități precum spălatul fructelor, legumelor dar și al vaselor.

Pentru că nu întotdeauna este ușor de ales chiuveta potrivită spațiului, dar nici de montat, în acest articol vei descoperi care sunt modalitățile de montare, uneltele care nu trebuie să-ți lipsească din trusă, și pașii pentru a avea o chiuvetă modernă montată corect pe blatul din bucătărie.

Cuprins

1.Modalități de prindere a chiuvetei pe blatul din bucătărie

2.Etapele montării chiuvetei pe blatul din bucătărie

1. Modalități de prindere a chiuvetei pe blatul de bucătărie

În prezent, există o mulțime de modele pentru chiuvetele de bucătărie, din materiale diverse și în multe culori. Majoritatea sunt chiuvete din inox, care se potrivesc atât în bucătăriile moderne, cât și în cele cu design clasic, dar și chiuvete din compozit (granit), sau din compozit acril.

Chiuveta nu este importantă doar în ceea ce privește designul, ci are un important rol practice și există mai multe modalități de montare. E nevoie să îți cunoști bine spațiul, dimensiunile și să știi ordinea obiectelor în bucătărie. Iată care sunt modalitățile de montare a chiuvetei:

- Chiuveta montată pe blat

Această modalitate este cea mai simplă și întâlnită, deoarece dificultatea de execuție este scăzută și nu ai nevoie de un blat special.

- Chiuveta montată sub blat sau în blat

Această modalitate de a monta chiuveta reprezintă o lucrare ușor mai dificilă. Ai nevoie de un blat dintr-un material solid și un sistem special de prindere. Rezultatul va fi o chiuvetă încastrată, căreia nu i se văd muchiile deloc, iar blatul din bucătărie se va curăța foarte ușor.

- Chiuveta montată la același nivel cu blatul

Această modalitate este foarte asemănătoare cu cea de la primul punct, în care chiuveta este montată deasupra blatului, însă, în cazul acesta există câteva borduri realizate pe lângă decupajul inițial, astfel încât chiuveta să fie la același nivel cu blatul. Va fi mult mai ușor de întreținut, iar aspectul va fi unul elegant.

2. Etapele montării chiuvetei pe blatul din bucătărie

Atunci când începi procesul de instalare a chiuvetei, este important să fii foarte atent, deoarece spațiul din jurul ei este foarte sensibil, iar dacă lucrarea nu este bine realizată, blatul se poate deteriora într-un timp extrem de scurt.

Vei avea nevoie de o trusă de scule și accesorii completă. Nu trebuie să îți lipsească o ruletă, un creion special, o bormașină, un fierăstrău pendular, un pistol de silicon, o cheie plată, bandă adezivă și un clește de țevi.

Pe lângă acestea, sunt necesare și câteva materiale speciale. În primul rând, chiuveta dorită și o baterie potrivită, dar și un mecanism de scurgere, două racorduri pentru alimentarea cu apă, racorduri rapide, un tub de chit silicon și țevi PVC pentru evacuare.

Pentru început, dacă blatul de lucru nu este deja decupat, trebuie să trasezi conturul chiuvetei pe blat și apoi să îl decupezi cu fierăstrăul pendular. Important de știut este faptul că decupajul trebuie să aibă o suprafață mai mică decât cea a chiuvetei, deoarece va trebui să trasezi un nou chenar între marginea chiuvetei și prima șină din exterior. Astfel, când va fi montată, aceasta să intre perfect în spațiul creat.

Imediat după decupare, lipește marginile chiuvetei cu ajutorul unei benzi de etanșare și a siliconului, astfel încât să nu existe niciun spațiu gol între cele două elemente. Fixează și bateria în locul destinat cu ajutorul siliconului, apoi strânge bine clemele în găurile speciale din șina de pe marginea chiuvetei.

Tot ce trebuie să mai faci este să racordezi cele două furtunuri pentru apă caldă și rece la robineți, iar la final să faci proba pentru a observa dacă lucrarea a fost făcută corect sau există scurgeri.

În concluzie, indiferent de modelul chiuvetei ales, este foarte important modul în care este instalată pe blatul de bucătărie, dar și întreținută. Este bine ca la început să faci cât mai multe teste, cu apa curgând timp îndelungat, pentru a te asigura că nu vei întâmpina probleme pe parcurs.

 

Sursa foto: Freepik.com