Civilizația a adus cu sine nevoia de a avea în locuință piese de mobilier cu scop utilitar pentru depozitarea diverselor obiecte și accesorii necesare traiului și adaptării la evoluția societății. Au apărut astfel primele piese de mobilier, la început rudimentare, dar apoi din ce în ce mai sofistificate și cu un design care reflecta o grijă tot mai atentă pentru aspect.

De la dulapuri simple, scaune sau paturi cu design simplist până la adevărate opere de artă, piesele de mobilier au cunoscut o evoluție spectaculoasă, în concordanță cu stilul și rafinamentul perioadei.

Azi, mobilierul este un element de primă necesitate în locuințe. Există o diversitate mare de modele și stiluri, iar trendurile se modifică mult mai rapid decât în trecut când domnia unor regi sau perioada unui secol determinau denumirea stilurilor de creație a mobilei. Sunt cunoscute astfel mobilele în stil Ludovic al XIV-lea, al XV-lea, Napoleon al III-lea, baroc, rococo sau Art Nouveau, etc.

Scopul practic al pieselor de mobilier a rămas același și există o gamă largă de materii prime și materiale la care apelează industria mobilei și atelierele de tâmplărie care realizează mobilier la comandă.

În acest articol vei afla câteva detalii esențiale despre principalele materii prime și materiale folosite la fabricarea mobilei.

Cuprins

1. Principalele materii prime pentru realizarea mobilei la comandă

2. Sortimente moderne de PAL melaminat - tipuri și producători cu tradiție

3. Diferențe între plăcile din PAL și cele din MDF

1. Principalele materii prime pentru realizarea mobilei la comandă

Lemnul masiv a fost, timp de secole, principala materie primă de realizare a mobilei. Industrializarea accentuată din ultimul secol a condus la găsirea unor variante mult mai practice de folosire a masei lemnoase în industria mobilei.

Noi inovații și tehnologii moderne de producție au condus la apariția de materii prime moderne folosite azi la fabricarea pieselor de mobilier. Plăcile din PAL melaminat și MDF ocupă azi un loc fruntaș în preferințele producătorilor de mobilă la comandă deoarece sunt ușor de prelucrat și acceptă o largă varietate de integrări în ceea ce privește designul modern.

Plăcile din PAL și din MDF sunt o alternativă pentru lemnul masiv ca materie primă pentru mobilier. Astfel, chiar dacă la baza realizării plăcilor din PAL sau din MDF stă tot masa lemnoasă, este vorba de exploatarea ingenioasă a subproduselor exploatării acestei resurse.

Plăcile din PAL și MDF diferă atât în ceea ce privește calitățile lor fizice, de aspect dar și din punct de vedere al metodelor tehnologice de obținere.

Plăcile din PAL - o prescurtare de la expresia ”plăci aglomerate din lemn” - sunt obținute din particule lemnoase, mai exact așchii de diverse dimensiuni tocate ceva mai rar precum și din rumegus grosier în anumite proporții. Acest amestec de masă lemnoasă, fragmentată în particule de dimensiuni cât mai egale, este impregnat cu aditivi de înaltă eficiență. Se creează astfel o serie de straturi prin presarea amestecurilor formate din lemn la temperaturi ridicate și la o presiune considerabilă cu ajutorul unor utilaje specializate.

Obţinerea PAL-ului conduce la formarea de plăci brute cu suprafeţe plane ce pot fi folosite ca materie primă în industria mobilei. Desigur, aceste plăci pot fi prelucrate în continuare prin adăugarea de straturi cu rol de protecţie şi, desigur, cu un însemnat rol estetic. Acest procedeu se numește melaminare cu ajutorul căruia se obţin diverse sortimente de PAL melaminat.

Plăcile din MDF sunt obţinute în urma unui proces tehnologic asemănător cu cel al obţinerii PAL-ului. Dar în cazul MDF-ului, materia primă necesară este alcătuită din masa lemnoasa tocată foarte fin după ce, în prealabil, fibrele lemnoase au fost uscate complet. Răşinile şi adezivii impregnați în amestec au rol de omogenizare în timp ce se folosesc presele speciale la cald care operează în trepte succesive ale forţei de comprimare şi ale temperaturii.

Acest proces tehnologic are drept rezultat obţinerea unor plăci de grosimi variate, destul de dure şi de rezistente. Plăcile din MDF brut rezultate sunt apoi supuse proceselor de nivelare. La fel ca şi în cazul PAL-ului se poate apela la procedee de melaminare pentru obţinerea unor game variate de MDF lucios uniMDF mat uni sau diverse modele în funcţie de solicitările designerilor de mobilier.

Functionalitatea acestor materii prime folosite pe scară largă în industria mobilei și în atelierele care efectuează lucrări de mobilier la comandă permite adăugarea unei largi palete de obiecte utilitare, de la accesoriile sertarelor mobilierului la accesoriile corpurilor de mobilier care aduc funcționalitate de ultimă oră.

De asemenea, mobilierul din PAL sau MDF suportă foarte bine dotarea cu sisteme de glisare care oferă unele dintre cele mai moderne moduri de acces în funcție de designul ales.

2. Sortimente moderne de PAL melaminat - tipuri și producători cu tradiție

Plăcile din PAL melaminat sunt o materie primă deosebit de căutată de către producătorii de mobilier.  Regency Company furnizează clienților materie primă din gama plăcilor de PAL și MDF precum și accesoriile necesare realizării unui mobilier de calitate.

Lucrăm cu cei mai importanți producători globali de PAL și MDF care produc o gamă diversă de sortimente necesare fabricării mobilei.

  • PAL-ul brut este folosit ca suport al părților ascunse ale pieselor de mobilier, în general, dar poate avea și alte întrebuințări în funcție de necesități.
  • Plăcile din PAL melaminat uni sunt recunoscute prin faptul că reușesc să îmbine în mod armonios partea funcțională cu cea estetică. Fiind fabricat într-o gamă diversă de culori, acest sortiment de PAL este folosit pe scară largă la fabricarea mobilei.
  • Plăcile din PAL melaminat lemn adaugă naturalețe designului obținut prin melaminare prin coloritul nuanțelor care imită o largă diversitate de esențe lemnoase.
  • Sortimentul de PAL melaminat lucios se remarcă prin suprafețe sofistificate, strălucitoare cu nuanțe dintre cele mai diverse, ce se potrivesc proiectelor moderne de mobilier. 

În ceea ce privește producătorii acestor variate sortimente de PAL, printre cei mai importanți se pot enumera:

Kronospan - este unul dintre cei mai mari producători de nivel mondial de plăci aglomerate din lemn (PAL, MDF) dar și de parchet sau plăci OSB. Facilitățile de producție ale firmei sunt răspândite în nu mai puțin de 40 de locații în întreaga lume.

Kastamonu - este o companie ce activează în industria lemnului în România din 1998 și este azi unul din cei mai importanți producători de materie primă pentru mobilier cu investiții mari în utilaje de producție și de prelucrare.

Egger este o firmă de prelucrare a lemnului cu o tradiție bine stabilită deja în România. Produsele inovative și standardele de calitate precum și angajații cu o înaltă pregătire profesională fac ca firma să dea bune rezultate în ceea ce privește calitatea produselor.

Fundermax este o companie cu capital austriac, furnizor de materie primă pentru construcții, fabricare a mobilei, a articolelor sportive, aviație și utilaje. Producția de PAL melaminat este unul din capitolele la care firma excelează din punctul de vedere al calității produselor oferite pieței.

Yildiz este una dintre cele mai mari companii din Turcia cu facilități de producție în mai multe țări printre care și România unde produce MDF, PAL, și variantele laminate ale acestor produse de bază pentru industria mobilei. 

3. Diferențele între plăcile din PAL și cele din MDF

Așadar, atât PAL-ul cât și MDF-ul sunt fabricate pe baza materiei lemnoase tocate introdusă în procesul de fabricație alături de adezivi speciali, cu ajutorul presiunilor mari și a căldurii.

Principala diferență din punct de vedere al fabricării este că în cazul plăcilor din PAL se folosesc fragmente de masă lemnoasă de dimensiuni mai mari decât în cazul MDF-ului unde așchiile lemnoase sunt tocate aproape la nivel de particule fine.

Din punct de vedere al comportamentului materialului în timp este de remarcat faptul că plăcile din MDF sunt mai rezistente la umezeală, astfel că ar trebui avute în vedere și aceste proprietăți fizice atunci când se realizează piese de mobilier în zone predispuse umezelii sau aburului în mod constant.

Din punct de vedere al comportamentului la prelucrare, plăcile din MDF dețin un ușor avantaj asupra celor din PAL ca materie primă pentru fabricarea mobilei la comandă deoarece permit tăieri, găuriri și modelări cu riscuri minime de distrugere a plăcii.

Din punct de vedere al rezistenței la încărcare și a comportamentului în timp sub sarcină, plăcile din PAL sunt ceva mai predispuse decât cele din MDF la a se curba, fapt pentru care proiectele de mobilier de tipul rafturilor sau polițelor ar trebui să includă console de ranforsare dacă lungimea este una considerabilă. 

În concluzie, alegerea materiilor prime potrivite pentru realizarea mobilei la comandă în funcție de designul avut în vedere dar și de scopul la care va fi folosit corpul de mobilier realizat este cheia pentru realizarea unor proiecte atractive, plăcute și apreciate de clienți.

 

Sursa foto: Pixabay.com, shutterstock.com