Încălțămintea este unul dintre articolele vestimentare care necesită multă atenție pentru a se putea depozita corect și putea păstra în timp. Fiind principalul articol din garderobă care intră în contact cu murdăria, trebuie întreținută corespunzător după fiecare purtare. Atunci când îți alegi încățămintea, este indicat să acorzi importanță calității dacă îți dorești confort, rezistență și durabilitate. Pentru a le putea păstra intacte de la o perioadă la alta, trebuie să ai grijă cum le întreții și depozitezi. Încălțămintea are nevoie de un spațiu special amenajat care să îndeplinească condițiile optime.

Citește mai departe și descoperă cum și unde este adecvat să depozitezi încălțămintea pe care o ai.

Cuprins

1. Cum să depozitezi corespunzător încălțămintea

2. Care sunt condițiile optime pentru depozitarea încălțămintei + moduri de întreținere

3. Sfaturi și idei pentru depozitarea pantofilor

1. Cum să depozitezi corespunzător încălțămintea 

Depozitarea încălțămintei poate părea foarte ușoară, însă aceasta necesită implicare dacă vrei să o depozitezi astfel încât starea pantofilor să nu aibă deloc de suferit.

Poți să organizezi încălțămintea în funcție de:

- Perioada anului – Împărțind încălțămintea în funcție de anotimpuri îți vei ușura procesul de organizare, dar și de căutare a acesteia la nevoie

- Materiale – O altă variantă recomandată este trierea în funcție de materialul din care sunt confecționate

- Tipuri de încălțăminte – Separarea pantofilor eleganți de cei casual va contribui la găsirea cu ușurință a perechii căutate în diverse contexte

- Culori – O organizare pe culori poate să fie și ea extrem de folositoare dacă ești o persoană căreia îi place să mențină o anumită paletă cromatică

 Există multe moduri de organizare și depozitare a încățămintei, cea mai indicată fiind delimitarea încălțămintei din sezonul rece de cea din sezonul cald. Această organizare este foarte practică și eficientă întrucât de o parte din pantofi nu vei mai avea nevoie decât peste câteva luni când se schimbă anotimpurile și este necesară adaptarea la noile temperaturi.

2. Care sunt condițiile optime pentru depozitarea încălțămintei + moduri de întreținere 

Indiferent dacă vrei să depozitezi încălțămintea dintr-un sezon ce tocmai a trecut sau pur și simplu ai anumite perechi de încălțări pe care nu le vei purta o perioadă, este important să le depozitezi corespunzător. Pentru a reuși acest lucru, este necesar să ții cont de câteva aspecte pentru asigurarea condițiilor optime:

Spațiul de depozitare

Mai întâi, trebuie să alegi un spațiu de depozitare. În funcție de opțiunile fiecăruia, acesta poate fi un dressing, o cameră separată sau altă soluție ingenioasă. Indiferent de varianta de care dispui, un lucru foarte important de menționat este reprezentat de faptul că este nevoie să te asiguri că spațiul este ferit de lumină puternică și de umiditate. Aceste trei aspecte pot deteriora extrem de mult încălțămintea cu trecerea timpului.

Dacă umiditatea și razele solare pot fi cât de cât controlate, cu praful este mai greu. Chiar dacă în zona în care îți depozitezi încălțămintea nu există activitate, particulele de praf vor ajunge și acolo. De aceea, este necesar ca la anumite perioade de timp să faci curățenie și să îndepărtezi praful și impuritățile din spațiu. Păstrând locul curat, încălțămintea va fi în siguranță și se va menține impecabilă.

Starea pantofilor

Înainte de a începe să depozitezi încălțările în spațiul disponibil, aruncă o privire la starea acestora. În niciun caz nu este indicat să pui pantofii murdari în dulap sau în cutii. Este foarte important ca atunci când îți depozitezi pantofii, aceștia să fie impecabili. În caz contrar, odată cu trecerea timpului, murdăria acumulată pe ei le va deteriora considerabil aspectul.

3. Sfaturi și idei pentru depozitarea pantofilor 

După curățarea corespunzătoare a pantofilor, alegerea spațiului și a modului de organizare, este timpul să iei o decizie cu privire la depozitare. Aceasta diferă de la un caz la altul, întrucât nu toți deținem același tip de spațiu. Una dintre cele mai avantajoase variante rămâne compartimentarea dressingului, însă în multe cazuri acesta nu este suficient de încăpător pentru a depozita toată încălțămintea pe care o deținem. Pentru a depozita totuși aceste piese într-un loc sigur, poți apela la mai multe metode precum:

Pantofar

Una dintre cele mai îndrăgite soluții de depozitare a pantofilor o reprezintă chiar pantofarul. Acesta este special creat pentru a fi folosit în acest scop, fiind încăpător și conceput astfel încât să ai la îndemână pantofii de care ai nevoie în orice moment. În general, pantofarele au și un design plăcut pentru a putea fi integrate cu ușurință în locuință. Cel mai des, acestea sunt amplasate în holul de la intrare. În funcție de modul în care este organizat în interior și de spațiile de care dispune, încearcă să amplasezi încălțămintea în funcție de frecvența purtării.

Bineînțeles, cu puțină îndemânare, poți chiar tu să îți construiești un pantofar din PAL melaminat sau chiar MDF lucios uni.

Suporturi pentru pantofi

Printre metodele de depozitare des utilizate se află și suporturile pentru pantofi. Folosind aceste elemente, poți valorifica spațiul disponibil pentru depozitarea încălțărilor. Marele avantaj al suporturilor este reprezentat de faptul că acestea pot fi amplasate cu ușurință în diverse locuri cum ar fi ușile dulapurilor, zone din dressing sau suporturi pentru haine. Și din punct de vedere al spațiului, aceste suporturi sunt soluția ideală.

Dressing

Depozitarea încălțămintei în dressing este extrem de avantajoasă pentru că ai acces la încălțăminte rapid și pentru că poți avea o privire de ansamblu asupra încățămintei pe care îi ai.

Cutii de depozitare

O altă soluție ingenioasă o reprezintă cutiile de depozitare. Acestea sunt recomandate cu precădere pentru încălțămintea pe care o porți foarte rar sau doar în anumite sezoane din cauza temperaturilor înregistrate. Dacă sunt rezistente și practice, cutiile vor asigura protecția necesară pantofilor, iar aceștia vor rămâne în stare intactă până la următoarea purtare.

Dulap

Un dulap cu rafturi poate să fie o variantă destul de bună pentru depozitarea eficientă a încălțămintei. Astfel, poți aloca câteva rafturi din dulap pentru încălțăminte pentru a o menține în condiții optime de siguranță.

În concluzie, dacă îi oferi încălțămintei tale o îngrijire și depozitare adecvată, aceasta se va menține impecabilă și te vei putea bucura de ea de la un sezon la altul, indiferent de cât de mult timp o deții. Așadar, fă alegerile inspirate și ține cont de aspectele menționate în articol pentru a aplica cele mai bune metode de întreținere și organizare.

 

Sursa foto: Pexels.com